Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

První souboj Staalů pro Jordana

Sport

  9:57
PRAHA/PITTSBURGH - Tak tomu se říká strhující bitva, plná tvrdých hitů, bratrovražedného boje a především fantastických zásahů gólmanů. Už dlouho se nestalo, aby prestižní server nhl.com napočítal u jednoho zápasu téměř dvacet zákroků obou brankářů do hromady, které poté zařadil do souhrnu zápasu. První finále Východní konference Stanley Cupu mezi Pittsburghem a Carolinou nabídlo fanouškům jednoduše vše.

Na Fleuryho si nepřišel ani vlastní obránce. foto: ČTK

Bratři Staalové proti sobě

Série Pittsburghu proti Washingtonu byla výjimečná bitvou dvou megastar NHL Crosbyho a Ovečkina. Finále Východní konference nabízí jiné lákadlo - na domácí straně stojí dvacetiletý Jordan Staal, Carolinu naopak táhne o čtyři roky starší bratr a vůdce klanu Eric.

Oba se proti sobě postavili již při úvodním buly. Eric je totiž tahounem ofenzivy "Hurikánů", zatímco mladší Jordan patří již ve dvaceti letech mezi nejlepší defenzivní útočníky soutěže. A vytáhl se i proti bratrovi, kterému visel na zádech téměř celé utkání, navíc jeho pětka dokázala hostující elitní lajnu potrápit také v jejím obranném pásmu.

A jen tak mimochodem, přestože byl mladší Jordan v průběhu utkání výrazně horší v bilanci úspěšnosti na vhazování, svého bratra v přímých soubojích na hlavu porazil.

"Ohromně nás podržel. Začátek se nám úplně nepovedl. Carolina měla v úvodu několik slibných šancí, ale Marc všechno chytil," pěl chválu na svého brankáře kapitán Penguins Sidney Crosby. Oprávněnou chválu. Mladý brankář Pittsburghu Marc-André Fleury občas přiváděl hostující hráče k zoufalství. Připsal si sice jen třiadvacet zákroků, většina z nich ale byla klíčová.

Právě čtyřiadvacetiletý brankář stál za tím, že domácí v Mellon Aréně vedli po 1. třetině, kdy měla výrazně navrch Carolina. Domácí se dostali do vedení v 10. minutě, kdy hosté zapomněli na slovenského kanonýra Šatana, který právě vyskočil z trestné lavice, dostal se do samostatného úniku a po perfektním blafáku otevřel skóre. "Dělám to takhle už dobrých pětadvacet let," řekl čtyřiatřicetiletý Šatan o svém blafáku, kdy nejprve naznačil střelu forhendem, poté si puk přehodil na bekhend a poslal ho k tyči.

Záhy po něm se trefil krásnou beckhandovou střelou Malkin a domácí vedli 2:0. Hosté se snížení dočkali paradoxně v prostřední části hry, které dominovali Crosby a spol. Domácí ovšem zkušeně vedení drželi, v zádech navíc měli téměř bezchybného Fleuryho. V poslední třetině zvýšil na 3:1 v přesilovce obránce Boucher a bylo rozhodnuto. Hosté sice v závěrečném náporu snížili na rozdíl jednoho gólu, více jim skvělý Fleury nepovolil.

Klíčový zákrok Fleuryho proti Ericu Staalovi za 2:3 v čase 59:30: