130 let

Hráči Bostonu mohli slavit vítězství ve Winter Classic nad Chicagem. | foto: ČTK/AP

První zápas Pastrňáka na venkovním stadionu? Celý den byl úžasný, smál se

Sport
  •   19:00
Notre Dame / Praha - Jako už tradičně na Nový rok se dva celky NHL postavily ke klání pod širým nebem. Hokejisté Bostonu a Chicaga si to rozdali na fotbalovém stadionu univerzity Notre Dame a v dresu Bruins byl znovu vidět český útočník David Pastrňák. „Strašně jsem si ten zápas užil,“ rozplýval se střelec jednoho gólu po výhře 4:2.

David Pastrňák nastoupil do utkání s hokejkami vyrobenými speciálně u příležitosti utkání Winter Classic. Mohli jste na nich najít vyobrazení českého lva, motiv hřiště na americký fotbal nebo obrázek mísy špaget podle Pastrňákovy přezdívky (pasta znamená anglicky těstoviny).

Český kanonýr o sobě dal vědět už v první třetině, kdy na hranici brankoviště zpracoval přihrávku Patrice Bergerona a trpělivě vyčkal na správný okamžik, kdy zamířit kotouč mezi betony chicagského brankáře Cama Warda a vyrovnat na 1:1.

„Stál jsem tam a tak trochu doufal, že se pohne nahoru, abych měl kam vystřelit. Povedlo se,“ zubil se 22letý forvard po zápase.

Pastrňák, jenž je momentálně na děleném osmém místě v bodování NHL (50 bodů) a dělené čtvrté příčce mezi střelci (24 gólů), si mimořádné utkání vychutnal o to víc, že ho z venkovního střetnutí Bostonu před dvěma lety vyřadilo zranění.

Útočník David Pastrňák slaví branku do sítě Chicaga se svými spoluhráči.
Zaplněný stadion Notre Dame na Winter Classic.

„Celý den byl úžasný, těšil jsem se na to. Všechno bylo pozitivní a to jsme si přenesli také do zápasu,“ pochvaloval si výborné rozpoložení. Jeho Boston sice musel dvakrát dotahovat těsné vedení Blackhawks, díky dvěma brankám ve třetí části ale triumf nakonec slavili Bruins.

Také díky znovu produktivní první řadě ve složení Pastrňák-Bergeron-Marchand, jež byla podepsaná pod třemi ze čtyř branek týmu. V čem tkví síla soupeři tolik obávané formace? „Hrajeme pohromadě už nějakou dobu, takže tak trochu víme, co jeden od druhého čekat. Navíc spolu hodně mluvíme, což v tom hraje obrovskou roli,“ přiblížil týmovou chemii Pastrňák.

Utkání NHL pod širým nebem

23.2.2019 Philadelphia - Pittsburgh

26.10.2019 Winnipeg - Calgary
1.1.2020 Dallas - soupeř neznámý
15.2.2020 Colorado - soupeř neznámý

Jeho parťák Brad Marchand si vítězný závěr zápasu, jemuž přihlíželo 76 tisíc diváků, vychutnal pokusem o vyrobení sněžného anděla přímo na ledové ploše.

„Když se blíží konec, uvědomíte si, jak si to chcete užít ještě víc,“ vysvětlil svůj legrační výstřelek Marchand. Ohromil ho i počet fanoušků. „Vycházíte z šatny a v jednu chvíli se vám otevře celá ta obrovská scenérie... To byla jedna z nejlepších věcí.“

Pastrňák, který k brance přidal ještě gólovou asistenci, nebyl jediným bodujícím Čechem v utkání. Jeho spoluhráč David Krejčí jednou asistoval, v dresu Chicaga zase zařídil úvodní gól vybojováním puku a následnou přihrávkou útočník David Kämpf.

Autor: