Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Putinova odplata? Panarin čelí obvinění ze zbití mladé ženy. Jen zastrašování, shodují se klub a spoluhráči

Artěmij Panarin bude Rangers nějaký čas chybět. foto: Reuters

New York - Právem patří k nejbohatším hokejistům na světě, o jeho kvalitách nemůže být pochyb. Navíc se nebojí veřejně kritizovat poměry ve své rodné zemi. Ještě před pár dny byla největší starostí Artěmije Panarina bídná forma newyorských Rangers. Tradiční klub NHL na tom dost možná bude ještě hůře, ruský útočník totiž požádal o osobní volno. Důvod? Z domoviny se na něj snesla obvinění o násilném napadení mladé ženy, kterého se měl údajně dopustit v roce 2011.
  13:24

Panarina nařkl jeho bývalý trenér Andrej Nazarov. Oba se potkali v Čechově, týmu plném bitkařů, kteří se na ledě nebáli sáhnout k zákeřnostem. Ruský hokejista měl v baru srazit k zemi osmnáctiletou Lotyšku několika údery pěstí. Případem se údajně zabývala i policie, ale po obdržení částky 40 tisíc euro situaci ututlala. Vyprávění má ale celou řadu mezer, chybí určující důkazy.

Artěmij Panarin bude Rangers nějaký čas chybět.
Hvězda NY Rangers Panarin podpořila Navalného.

V médiích se proto spekuluje, že obvinění v sobě skrývá politickou motivaci. „Nemůže o tom být pochyb. Když si přečtu Nazarovův příběh v originále, připomíná mi to starou sovětskou propagandu,“ napsal ruský novinář Sláva Malamud. 

Trenérský svéráz, který se během působení v Minsku ze střídačky oháněl hokejkou po nespokojených fanoušcích, je totiž velkým podporovatelem Vladimira Putina.

Naopak Panarin, jako jeden z mála předních sportovců v zemi, zastává vůči ruskému prezidentovi trvale kritický postoj. Před měsícem vyjádřil na instagramovém účtu podporu opozičnímu odpůrci Alexeji Navalnému, který byl zadržen na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z následků srpnové otravy.

„Artěmij je otřesen a jednoznačně vše popírá. Zjevně jde o zastrašovací taktiku, proto ho plně podporujeme. Budeme s ním spolupracovat a pokusíme se objasnit neopodstatněná obvinění,“ zastali se svého nejlepšího hráče představitelé New York Rangers.

#свободунавальному

21. ledna 2021 v 14:44, příspěvek archivován: 25. února 2021 v 11:15

Na stranu devětadvacetiletého hokejisty se postavilo také vedení KHL. Zdůraznilo, že podobná obvinění bere velmi vážně, ale v tomto konkrétním případě se žádné informace ani stížnosti neobjevily. Podobně mluví i Panarinovi bývalí spoluhráči z Čechova.

„Pochybuji, že k něčemu takovému došlo. Jinak bychom to v kabině určitě věděli. Zaráží mě, že se to řeší o téměř deset let později. Podle mě je to celé smyšlené,“ uvedl pro ESPN Jon Mirasty, který přitom v minulosti prohlásil, že hraní pod trenérem Nazarovem si užíval.

Vaněčkova hvězda v NHL stoupá. Kde jsou až limity současné jedničky Washingtonu?

„Artěmij možná strčil do jedné dívky, ale nikoho nezmlátil,“ řekl pro Sport-Express Michail Anisin. Zároveň dodal, že policie sice hotel, kde hráči pobývali, navštívila, ale důvod k trestnímu řízení nenašla. 

Panarin, který se každé léto vrací do Ruska za rodinou, se kvůli nepříjemné situaci stáhl z očí veřejnosti a požádal o volno. Ve čtrnácti zápasech této sezony posbíral pět branek a třináct asistencí, svému týmu bude opravdu scházet.

„Z hokejového hlediska je strašně nepříjemné o hráče jeho kvalit přijít, ale musíme se s tím nějak vypořádat a spojit se jako tým. Samozřejmě jsme tu pro něj, pomůžeme mu tyto těžké časy překonat,“ prohlásil trenér Rangers David Quinn.

Newyorský celek zatím prožívá hodně náročnou sezonu. Nejen po výsledkové, ale také psychické stránce. Před měsícem se zbavil problémového obránce Tonyho DeAngela, který po prohraném zápase vyvolal fyzický konflikt s brankářem Georgijevem.

„Říkal jsem Alexisi Lafrenierovi, který působí v NHL od této sezony, že byl svědkem více dramatických událostí než já za uplynulých deset let. Současná doba je prostě zvláštní,“ povzdechl si jeden z lídrů týmu Chris Kreider.

Za jak dlouho on a jeho spoluhráči přivítají Panarina zpět v kabině, zůstává zatím nejasné.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...