Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zlatého šampiona kosí zranění. Somík zvažuje i konec kariéry

Sport

  11:11
PRAHA - Češi mají Nagano a postupně počítají, kdo všechno z legendárního hokejového turnaje století ještě hraje a kdo už skončil. Na Slovensku se už nejspíš nikdy nic nevyrovná Göteborgu, světovému šampionátu, na němž naši východní sousedé získali první (a zřejmě na dlouhou dobu i poslední) zlato.

Radovan Somík. foto: hcpce.cz

Je to pár týdnů, co svět obletěla zpráva o smrti jednoho z hrdinů: Miro Hlinka spáchal sebevraždu. Kariéru předtím ukončili Bondra, Pálffy, Šatan a jiní. Teď se k nim může nedobrovolně přidat další borec.

Pardubice posílí bek Mojžíš

Mistr světa z roku Tomáš Mojžíš 2010 podepsal s Východočechy krátkodobou smlouvu, jejíž přesnou délku klub nespecifikoval. Dvaatřicetiletý bek ale chce ještě v této sezoně zamířit zpět do zahraničí. Poprvé se v dresu Pardubic objeví už v pátečním zápase 6. kola extraligy na ledě mistrovského Zlína.

"Jsme rádi, že jsme se s Tomášem dohodli na jeho možném působení v našem klubu. V pátek ráno jsme uzavřeli časově omezenou dohodu, která respektuje jeho preferenci pokračovat v zahraničním angažmá," uvedl generální manažer Ondřej Šebek v tiskové zprávě.

Pardubický útočník Radovan Somík už více než měsíc chybí na soupisce a klub před sezonou oznámil, že letos nejspíš ani nenastoupí. Vzhledem k vážnosti jeho zranění je na místě i otázka, zda ještě vůbec někdy.

„Ta varianta opravdu existuje, určitě nechci riskovat zdraví. Pokud nebudu stoprocentně v pořádku, na led se nevrátím,“ nezastírá Somík ve slovenských médiích.

Vážné zranění mu paradoxně nezpůsobil žádný soupeř nešetrným nárazem, tělo zkrátka nevydrželo dlouholetý zápřah a slovenskému dlouhánovi s číslem 96 praskla plotýnka. „Stalo se mi to v polovině srpna během tréninku a bolesti se začaly postupně zvětšovat a vystřelovaly až do levé nohy.“

Somík přitom zprvu netušil, že jde o tak vážnou záležitost, a myslel, že bolest přejde. „Jenže to bylo ještě horší. Doktoři mě okamžitě poslali na operaci.“ Po ní zůstal pět týdnů upoutaný na lůžku a teď se vlastně učí znovu chodit. Celkově by rehabilitace měla zabrat šest až devět měsíců.

Zdravotní potíže měl už loni

Co bude potom, to nikdo neví. Somíkovi na jaře skončí smlouva v Pardubicích a bude mu už 38 let, takže návrat po roční pauze bez hokeje bude velice složitý i v případě, že se zcela vyléčí. „Musím být opatrný a trpělivý. Nejbližší čtyři měsíce nesmím dostat do zad vůbec žádný zásah.“

Somíka, jenž v Pardubicích slavil v letech 2010 a 2012 dva mistrovské tituly, trápily zdravotní potíže také v průběhu minulé sezony. V jejím závěru chyběl ve 14 duelech základní části, pětizápasovém dramatu předkola play off se Slavií i v úvodních utkáních neúspěšného čtvrtfinále s Třincem. Kdo ví, jestli to ve Slezsku nebyl 26. března jeho poslední zápas v životě.

„Samozřejmě bych rád ještě hrál, ale bude záležet na tom, jak bude probíhat rehabilitace. Teď opravdu nedokážu říct, kdy a jestli vůbec se vrátím,“ říká smířlivým tónem rodák z Martina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!