Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rakouská neznámá. Teď i se Znojmem

Sport

  8:00
PRAHA - Ruská KHL. Německo. Teď i Rakousko. České hokejové kluby začínají mít choutky na vstup do cizí ligy. Rodí se snad nový trend? "Je to čistě jen každého věc," tvrdí Martin Urban, generální sekretář hokejového svazu. "Jsme ve svobodné zemi, ať si každý zvolí sám." Znojmo už zvolilo.

Michal Tvrdík ze Znojma se raduje z prvního gólu foto: ČTK

Druhou českou nejvyšší soutěž nyní mění za elitní Erste Bank Eishockey Ligu v Rakousku, kde se kromě tamních klubů má od příští sezony měřit i s maďarskými, slovinskými a jedním z Chorvatska. V Rakousku ji hrdě pojímají za mezinárodní soutěž. "Bude to zpestření," uvedl pro klubový web znojemský kouč Karel Soudek. Jenže co je ta liga vlastně zač?

Z milionů jim asi moc nezbyde
Dosud ji hrála desítka klubů ze čtyř různých zemí, z nichž jsou za týmy na slušné úrovni považovány Vídeň a mistrovský Salcburk. Znojmo by hokejovou mapu rozšířilo o pátou národnost, přičemž se stále zvažuje přijetí ještě jednoho nového člena z Maďarska či Slovenska.

Už na první pohled se podobá německé bundeslize. Nejen silovým stylem, ale také mnoha Kanaďany a Američany na řadě soupisek. Sem tam se na některé z nich objeví i Čech, který nenašel místo jinde. Rakouská liga možná nemá takový zvuk, ale i s podporou gigantické společnosti Red Bull umí lepšího hráče štědře odměnit.

"Třeba Linec má kvalitní tým," vyprávěl před pár roky Marek Posmyk, který zrovna v tomhle městě chvíli působil. "Musíte myslet i na finanční stránku. A v tomto ohledu byl návrh Lince zajímavý."

Grafika: Znojmo v rakouské lize.

Pro Znojmo je soutěž lákavá z hlediska lokality. Ležící jen pár kilometrů od hranic má na dosah Rakousko, Maďarsko i Slovensko. Jihomoravané by měli dostat celkem 800 tisíc eur (asi 20 milionů korun) od hlavních partnerů Erste Bank a Red Bull. Město by se zase mělo podílet na chodu stadionu.

Podle informací LN se však mluví jen o 380 tisících eur (asi 9,5 milionu korun), z nichž má klub zhruba 200 tisíci eur pokrýt povinnou finanční garanci i náklady na sudí.

Ještě s jednou položkou by se ale muselo počítat. "Problematické je, zaregistruje-li se Znojmo u rakouské asociace," míní Petr Husička, generální manažer Vítkovic. V takovém případě musí mít české hráče na transferkartu, což činí 800 švýcarských franků za jednoho.

Loni v Česku ztroskotal Lev
Znojmo může být prvním českým klubem, jenž soutěž rozjede v cizině. O Německu nedávno uvažovali i v Chomutově, neboť neuspěli s návrhem na rozšíření extraligy. Původně královéhradecký Lev, který byl letos napodruhé přijat ruskou KHL, si už našel náhradní azyl v Popradu. Jeho snaha loni ztroskotala na zamítnutí českého hokejového svazu, jehož výkonný výbor se má ve čtvrtek zabývat i Znojmem.

"Měl by měřit každému stejně," tvrdí Urban, aniž by byl členem. Radek Haman, kapitán Znojma, vzkázal: "EBEL je kvalitnější než první liga. Těšíme se na výzvu." Je zřejmé, že je Znojmo odhodláno do nového projektu jít. I za cenu toho, že nebude součástí ČSLH.