Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rask sní: Chci slavit Stanley Cup i titul s Plzní

Sport

  12:35
BOSTON (Od našeho zpravodaje) - V jedné sezoně může slavit dva triumfu: titul z české hokejové extraligy i Stanley Cup. Brankář Tuukka Rask během výluky působil v Plzni, která českou nejvyšší soutěž ovládla. Nyní však v NHL bojuje s Bostonem ve finále NHL proti Chicagu. V noci na neděli série pokračuje za stavu 2:2.

Brankář Bostonu Tuukka Rask. foto: ČTK

"Mít dva ligové tituly za rok, to by bylo unikátní. Taková možnost se hned tak nenaskytne," řekl hvězdný Fin před odletem k pátému finále.

Podobně jako teď v Bostonu jste byl hrdinou pro fanoušky i v Plzni. Jak vzpomínáte na podzimní angažmá?
Byly to krásné časy. Když jsem tam šel, vůbec jsem nevěděl, co mám čekat. Neznal jsem město ani tamní kulturu. Ale hrozně se mi v Česku líbilo. Plzeň má skvělé fanoušky, nejlepší, jaké jsem v Evropě zažil. Bylo to super.

Jste během finále v kontaktu s Martinem Strakou nebo s někým jiným z plzeňského klubu?
Poslední dobou už ne. Ale nedávno jsem mluvil s Milanem Tichým, Přál mi hodně štěstí.

V Plzni vám slíbili medaili pro mistra extraligy. Už vám ji z klubu poslali?
Ne, ještě jsem ji nedostal. Ale chci se do Česka vydat na pár dní v létě. Abych se zase viděl s klukama, pozdravil je, podíval se do Prahy... Snad pro mě medaili budou mít schovanou.

INDIÁN. Rask v dresu Plzně.

A co spojit cestu do Česka s oslavou Stanley Cupu po boku Jaromíra Jágra a Davida Krejčího?
Pane jo, to by bylo skvělé. Snad se to povede.

Ve středu jste se tomu s Bostonem mohli hodně přiblížit. Vedli jste 2:1 na zápasy a čtvrté finále šlo do prodloužení. Jak těžké je takovou prohru, navíc na domácím ledě, strávit?
Nedá se nic dělat. V minulosti jsme prohrávali v sériích už i 0:2 a taky jsme se z toho dostali. Potřebovali bychom však být lepší než ve čtvrtém utkání.

Platí to i pro vás? Šest gólů jste dostal naposledy před čtyřmi měsíci...
Jasně, nemůžu být spokojený. Šest gólů je hodně a každá střela se dá chytit. Ale nemyslím si, že bych pustil nějaké lehké pokusy. Udělali jsme chyby a já nebyl schopný je za kluky napravit. Někdy se to daří, jindy ne.

V čem se musí zlepšit hra týmu?
Nechali jsme Chicagu hodně prostoru na protiútoky, přečíslení. A taky místo před naší brankou, kde operovali až moc často. Navíc dobře stříleli, většina střel jim přes chumel hráčů prošla a dostávali se i k dorážkám.

Bude teď výhoda na straně Blackhawks, pro něž vítězství znamenalo psychickou vzpruhu a navíc hrají pátý duel ve své hale United Center?
Každý zápas je jiný. Je nám jedno, jestli hraje doma nebo venku. A já se pořád cítím v pohodě, sebevědomě. Jsem si jistý, že dokážeme odpovědět i na jejich ledě.

Jak moc vám ve vypjatých chvílích finále pomáhá vaše klidná severská povaha?
Nic jiného než zůstat v klidu a soustředěný mi nezbývá. Byl to jen jeden zápas, jdeme dál. Je jedno, jestli dostaneme jeden gól, nebo šest, prohra je stejná. Je třeba se z ní poučit a posunout se dopředu. Věřím, že to nebude tak těžké.

Autor: