Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Reprezentace je stále ještě neúplná, Hadamczik ordinoval volno a oddych

Sport

  19:04
PRAHA - Čeští hokejisté se sešli v pražské Tesla Aréně na první akci reprezentační sezony, turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách, ještě bez beků Filipa Nováka z Dynama Moskva, Martina Škouly s útočníkem Romanem Červenkou z Omsku, Josefa Vašíčka z Jaroslavle a Lukáše Klimka z Vítkovic.

Alois Hadamczik. foto: ČTK

Staronový kouč Alois Hadamczik naordinoval na dnešek po srazu dobrovolný trénink a regeneraci, některým hráčům dal volno. "Jsou hráči, kteří hráli v neděli zápas a dneska cestovali. Mají nějaké osobní věci. Dnešní trénink jsme udělali pro hráče, kteří hráli naposledy v pátek nebo v sobotu. Od té doby měli volno, a tak půjdou na led. U některých hráčů jsme akceptovali, že si vyřídí doma potřebné věci s rodinou," řekl novinářům Hadamczik, jenž se vrátil k reprezentaci po dvou letech.

Kádr českých hokejistů pro turnaj Karjala

Brankáři: Marek Schwarz (BK Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad/KHL).

Obránci: Petr Gřegořek (Energie Karlovy Vary), Lukáš Krajíček (Oceláři Třinec), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Ondřej Němec (Severstal Čerepovec/KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL), Karel Rachůnek (Lokomotiv Jaroslavl/KHL), Martin Škoula (Avangard Omsk/KHL)

Útočníci: Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Barys Astana/KHL), Lukáš Klimek (Vítkovice Steel), Ivan Rachůnek (PSG Zlín), Martin Růžička (Oceláři Třinec), Milan Gulaš (Mountfield České Budějovice), Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Klepiš (Salavat Julajev Ufa/KHL), Kamil Kreps (Kärpät Oulu/Fin.), Jan Marek (CSKA Moskva/KHL), Josef Vašíček (Lokomotiv Jaroslavl/KHL).

Kouč, který převzal národní tým po Vladimíru Růžičkovi, musel udělat v původní nominaci změny. Kvůli zdravotním potížím vypadli beci Michal Barinka z Vítkovic, Vladimír Sičák z Kärpätu Oulu a útočník Zbyněk Irgl z Atlantu Mytišči. Později i dodatečně povolaný Petr Kumstát z Karlových Varů. "Petra Kumstáta přepadla v noci teplota a průjmy, takže mi volal, že je vyřízený a nemůže," prohlásil Hadamczik.

Uvolněná místa zaujali Filip Novák, Petr Gřegořek z Karlových Varů a Klimek, který je spolu s Kamilem Krepsem v národním týmu nováčkem. "Lukáše jsem dva roky trénoval. Vím, co od něj očekávat. Má velmi dobrý přístup, techniku hole a bruslení," uvedl kouč na adresu hráče, který si v této sezoně extraligy připsal v 20 zápasech šest bodů za dvě branky a čtyři asistence.

V úterý se přesune tým do Českých Budějovic, kde by měl mít Hadamczik už kompletní kádr. "Máme tam hned dopoledne poradu, abychom si řekli něco k systému hry. Večerní trénink a herní cvičení už na to budou navazovat," prohlásil Hadamczik. V Budvar Aréně vstoupí národní tým do turnaje ve čtvrtek utkáním proti Švédsku od 18:10. Po pátečním přesunu do Helsinek jej čeká v sobotu od 15:30 duel s Finskem a v neděli od 11:00 utkání s Ruskem.

Pro utkání v Českých Budějovicích chtěl původně povolat hvězdu Omsku Jaromíra Jágra, ale toho trápila naražená klíční kost, navíc nedávno cestoval do Prahy pro vyznamenání od prezidenta Václava Klause, takže v nominaci chybí. V kádru má ale Hadamczik i tak celkem patnáct letošních mistrů světa z Kolína nad Rýnem, navíc Vašíček má také zlato už z roku 2005 z Vídně.

Řada hráčů v současné době září. Útočník Lukáš Kašpar z Astany je nejlepším střelcem a druhým nejproduktivnějším hráčem KHL, blíží se mu i Červenka a v prestižní evropské soutěži se daří také Vašíčkovi, Novotnému či Janu Markovi z CSKA Moskva. Kanadské bodování obránců v KHL ovládá Karel Rachůnek z Jaroslavle, který při absenci útočníka Tomáše Rolinka z Magnitogorsku bude na Karjale kapitánem.

Ivan (vlevo) a Karel Rachůnkové.

Hadamczika těší, že se Češi takto prosazují a doufá, že si to přenesou i do národního týmu. "Budeme hrát ve čtyřech kompletních řadách a hráči budou podle výkonnosti nasazovaní méně nebo více. Ti, kterým se daří, budou nasazováni více do přesilových her. Ale ukáže to až samotné utkání. Musíme mít hlavně dobře vyváženou obranu s útokem. Hokej se hraje na góly, budeme je chtít dávat, ale bez dobré obrany to nejde," prohlásil kouč.

Národní tým vedl Hadamczik už v letech 2005 až 2008, potom působil jako trenér a generální manažer ve Vítkovicích, s nimiž na jaře dokráčel do finále extraligy. Už se zase těší na koučování. "Od posledního zápasu s Pardubicemi už je to dlouho. Když člověka hokej baví, tak mu začne chybět. Ale už jsem s hráči komunikoval, pozoroval jsem je. Stále se díváte na zápasy a dáváte si to všechno v hlavně dohromady, až ten čas přijde," řekl Hadamczik.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!