Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Reprezentant Hyka: Ukázali jsme, že budeme bojovat

Sport

  15:22
UFA - Čeští juniorští hokejisté na světovém šampionátu v Ufě poprvé ukázali, že s nimi soupeři v bojích o medaile musejí počítat. Po středečním úvodním nezdaru proti Švédsku porazili jednoho z dalších favoritů turnaje Finsko 3:1 a přiblížili se základnímu cíli, kterým je postup do čtvrtfinále.

Dvacítka na MS porazila Finsko foto: ČTK

"Před zápasem jsme si řekli, že chceme zlepšit naši hru dopředu. V zápase jsme čekali na chyby, hráli disciplinovaně a udeřili právě z brejků," řekl spolupracovníkovi ČTK střelec úvodní branky Tomáš Hyka. "Myslím, že jsme se z úvodní porážky rychle oklepali a proti Finsku ukázali, že ještě budeme bojovat," podotkl.

Kvalitní výkon podpořený gólem podal i Dmitrij Jaškin, který při soupeřově power play uzavřel skóre zápasu. "Výborně fungovala naše obrana, také jsme se drželi na uzdě a nedělali zbytečné fauly. Jasně, pár jich tam bylo, ale to k hokeji patří. Hodně nás podržel také brankář Bartošák. Puky, co nechytil, dostal do rohů. Soupeř neměl skoro žádné dorážky," zhodnotil Jaškin duel pro web hokej.cz.

Dvacítka na šampionátu poprvé vyhrála, porazila Finsko 3:1

Bývalý hráč pražské Slavie přiznal, že si dnes český tým chtěl napravit reputaci po nevydařeném duelu se Švédskem. "Tam jsme v úvodu udělali fauly, které byly fakt stupidní. Teď jsme se mnohem lépe připravili. Vycházeli jsme z obrany, bylo nám jasné, že Finové budou tlačit. Ale drželi jsme se své hry. Jak to vypadalo s Finy, tak to musí vypadat i příště," dodal Jaškin.

Oproti duelu se Švédskem hrál český tým daleko koncentrovaněji. Základním stavebním kamenem byla poctivá defenziva a výkon brankáře Patrika Bartošáka, který tentokrát dostal přednost před Matějem Machovským.

"Chytalo se mi parádně, kluci mi hodně pomohli, hráli přede mnou velmi disciplinovaně. Já jsem rád, že se mi podařilo pochytat nějaké střely, ale před námi je ještě velký kus cesty," uvedl Bartošák, který měl 29 úspěšných zákroků a inkasoval jen jednou. Řadu zákroků si připsal i ve třetí třetině, kdy při českém vedení 2:1 Finové tlačili a snažili se vyrovnat.

Trnka: Hráli jsme jako tým!

"Závěr už jsme ustáli, což bylo velmi důležité. Pozitivem na naší hře je také to, že jsme konečně hráli svůj styl. Právě v té třetí třetině jsme se dokázali semknout a rozhodnout o našem vítězství," řekl obránce David Musil. "Jsem přesvědčen o tom, že týmu tato tříbodová výhra bezpochyby pomůže, máme na čem stavět," dodal urostlý bek.

S výkonem českého týmu byl spokojený i asistent trenéra Pavel Trnka, který duel mezi novináři hodnotil. Hlavní kouč Miroslav Přerost totiž při utkání přišel o hlas. "Hráli jsme, co jsme měli. Důsledně, s nasazením, velmi dobře v defenzivě. A hlavně - jako tým! Na ledě bylo z naší strany vidět srdíčko, střídačka hodně žila," citoval Trnku hokej.cz.

"Kluci padali do střel, strašně chtěli. Byl to úplně jiný výkon než předtím proti Švédům," podotkl bývalý úspěšný obránce, který po zápase poskytl i zvláštní rozhovor místní televizi. "Je to docela perlička, oni si mysleli, že jsem trenér Finska. Spletli si mě. Asi koukali, když jsem jsem mluvil o kvalitním hokeji. O tom, že jsme hráli dobře," smál se Trnka.

Tabulka skupiny A
1.Švýcarsko110007:23
2.Švédsko110004:13
3.Finsko210016:43
4.ČR210014:53
5.Lotyšsko200023:120
Autoři: ,