130 let

Miloš Říha na střídačce Pardubic. | foto: ČTK

Říha v Pardubicích končí, chce zahraniční angažmá

Sport
  •   13:55
PARDUBICE - Vedení hokejistů extraligových Pardubic hledá nového trenéra. Uznávaný Miloš Říha, který vedl mužstvo z pozice manažera A týmu a obhájci trofeje pomohl na poslední chvíli do předkola play off, v klubu velmi pravděpodobně skončí. Důvodem je jeho touha po opětovném zahraničním angažmá.

Čtyřiapadesátiletý Říha převzal Východočechy 20. ledna po Mojmíru Trličíkovi. V dramatickém závěru základní části splnil hlavní úkol v podobě postupu do vyřazovacích bojů, ale úřadující mistr pak v předkole vypadl s Kladnem. I přesto Pardubičtí hodně stáli o Říhovo setrvání a tuto variantu nevyloučil ani samotný kouč. Nakonec se ale rozhodl jinak.

"Samozřejmě zájem by byl, ale Miloš to chce zkusit ještě někde v zahraničí. Buď v Rusku, nebo někde jinde, do toho já mu mluvit nemůžu. Od majitele klubu máme pokyn hledat nového trenéra. Lze tedy říci, že na vysoký počet procent tady Miloš Říha v příští sezoně nebude," řekl sportovní manažer klubu Petr Hemský.

"Už na začátku jsem říkal, že jdu Pardubicím pomoci do konce sezony a co bude dál, se uvidí. Rozhodně bych to nestavěl tak, že bychom se nedohodli. Jenom bych to chtěl ještě zkusit venku. Pardubice potřebují rychlé rozhodnutí, které já teď udělat nemůžu," uvedl Říha pro denik.cz.

Hemský připustil, že hledání toho správného trenéra na pardubickou střídačku už nějaký čas trvá. "Jednáme s vytypovanými trenéry a máme více kandidátů. Určitě ale existuje už i nějaké pořadí a mohu říci, že máme v hledáčku dva hlavní aspiranty," prozradil Hemský s tím, že jasno chce mít klub nejpozději do 29. dubna, kdy zahájí přípravu na příští sezonu.

Nejistou budoucnost má i asistent Pospíšil

Teoreticky by jedním z vytypované dvojice mohl být Jiří Kalous, bývalý trenér Liberce, jenž působil v průběhu tohoto ročníku na lavičce pražského Lva v Kontinentální lize, ale nyní je bez angažmá. "Řeším samozřejmě nějakým způsobem svoji budoucnost, ale k otázce spojení s Pardubicemi se teď vůbec nechci vyjadřovat," řekl Kalous.

Jasno zatím není o budoucnosti bývalého útočníka Davida Pospíšila, jenž společně s Jaroslavem Landsmanem tým ze střídačky vedl. "Dali jsme se tou cestou, abychom brali zpátky do klubu lidi, kteří jsou s Pardubicemi z minulosti spjatí. David patří mezi ty, kteří chtějí pro Pardubice pracovat. Rádi bychom ho tu měli i nadále, ale zatím není úplně jasné, zda to nebude u nějakého jiného našeho týmu. Bude to záviset i na dohodě s hlavním trenérem, který přijde," vysvětlil Hemský.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz