Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Majitel Lva živí naději: Máme rok na to, abychom klub vrátili do KHL

Sport

  18:26
PRAHA - Robertu Speychalovi zůstal ve Sportovním holdingu Praha pro příští sezonu pouze jeden hokejový tým. Se Spartou chce uspět v extralize, ale stále doufá, že by mohl Lva vrátit do KHL. „Máme na to celý rok,“ řekl Speychal.

Zklamaní Lvi. Brankář Vehanen a Němec. foto: ČTK

Speychal přišel v pondělí do holešovické Tipsport Arény slavnostně odhalit sparťanské logo a cestou z ledu ho „zajali“ novináři. Ačkoliv vypadal uvolněně, na podobnou smršť otázek není zvyklý. „Neměli bychom se bavit spíš o Spartě?“ usmál se v průběhu rozhovoru, který se z větší části věnoval pražskému Lvu.

Jediný český účastník kvůli finančním problémům po druhém místě z minulé sezony v KHL náhle skončil. Majitelé v oficiálním prohlášení dali fanouškům naději, že konec nemusí být definitivní.

„Nevzdáváme se myšlenky, že tu KHL zase bude. Máme celý rok na to, abychom sehnali zbytek peněz. Nějaká část už je daná dohromady. Uvidíme, jestli se povede i ten zbytek,“ řekl Speychal nyní. „Rozpočet Lva byl v minulé sezoně kolem sedmi set milionů. Ty peníze nelze složit jen tak znenadání.“

Přemýšlíte, že byste do KHL vstoupili třeba se Spartou?
Ne, určitě by to bylo pod značkou Lev Praha.

Takže neplánujete hrát v jiném českém městě?
Když už bychom se vrátili, tak bychom hráli určitě tady v Tipsport Aréně.

Nebo v O2 areně?
Tak víte co, máme svoji halu a pro O2 arenu jsme se rozhodli přece jen s těžkým srdcem. Věděli jsme, že ji zaplníme. Tady je o pět tisíc míst méně, takže jsme nechtěli diváky ochudit. Ale bylo to dost finančně náročné.

Je vám líto, že projekt musel skončit zrovna ve chvíli, kdy Lev začal zajímat fanoušky?
Byla to úspěšná sezona a je nám to samozřejmě líto. Bojovali jsme až do poslední chvíle, bohužel se to nepodařilo.

Financování KHL

„Naše problémy nesouvisely s vnitřními problémy KHL, které jsou všeobecné a dlouhodobé. U nás to bylo čistě o financích. Je těžké říct, zda se dá v KHL plánovat rozpočet z nějakého dlouhodobějšího hlediska. Liga je jinak postavená než třeba NHL. Všechno se vyvíjí, jsou tam různé proudy pro zahraničí i proti zahraničí. Vidíte, že přichází kluby, odchází kluby. Ten systém není tak zajetý jako v zámoří, kde zase mají jiné problémy, jako je stávka atd.“

Máte nějaké zprávy z Ruska? Mrzí šéfy KHL, že jejich soutěž se nebude hrát příští rok v Praze?
Nevím, jak je to u šéfů KHL, ale běžným fanouškům - včetně těch z cizích klubů - to líto je.

Jak dlouho hodláte čekat, kdyby se návrat po roční pauze nepovedl?
To teď nemohu říct.

A vydrží čekat fanoušci Lva?
To uvidíme, nedokážu odhadovat.

Proč máte stále chuť pokračovat, když nejde o ziskový projekt?
Nedělali jsme to kvůli penězům. Sparta zisková také není a snažíme se, aby to fungovalo.

Může Spartu potkat podobný osud?
To absolutně vylučuji. Jsou velké rozdíly v podmínkách i v rozpočtech.

Jak konec Lva ovlivnil Spartu?
Snad částečně v tom pozitivním smyslu, že si Sparta vzala nějaké hráče ze Lva. Z posílení extraligového mužstva mám dobrý pocit.

Sparta bude hrát Ligu mistrů. Jak vnímá tuhle soutěž majitel?
Těšíme se na to s velkým očekáváním. Za měsíc to všechno začne, doufejme, že to fanouškům alespoň částečně nahradí KHL. Zahraniční týmy jsou poměrně lákavé, ve skupině máme těžké soupeře.

Berete to jako přípravu, nebo chcete uspět?
Samozřejmě chceme uspět. Ta liga je odlišná od letních soutěží, protože bude v průběhu sezony. To bude zajímavé. Jenom je škoda, že Česká televize nemá práva.

Jak zasáhne účast v Lize mistrů klubový rozpočet?
Finančně to Spartu nijak zásadně nezasáhlo, my jsme se stali akcionáři Ligy mistrů a celý projekt je postavený trochu jinak než soutěže v minulosti, kde si lidé nahoře vypláceli dividendy a podobně. Tady je to v majetku těch zakládajících klubů.

Chystáte nějaké změny na stadionu?
Asi jste si toho nevšimli, ale máme novou sněžnou jámu. Je to nový ekologický projekt, na který jsme dostali i grant. Vrací vodu zpátky do oběhu. V minulosti byly odběry vody brutální, takže nám to ušetří peníze. Pokaždé děláme v hale jemné úpravy. Chtěli bychom vyměnit i sedačky, ale to je hudba budoucnosti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!