Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Z farmy na zápas NHL. Hokejista stihl odehrát dva duely za jeden den

Sport

  7:00
FLORIDA/PRAHA - Dopoledne za jeden tým, večer za druhý. Americký hokejista Rocco Grimaldi prožil v zámoří bláznivý den. Hrál za farmu v San Antoniu, pak ale nasedl do letadla, přelétl půlku kontinentu a pár hodin nato už válčil v NHL za Floridu.

Americký hokejista Rocco Grimaldi. foto: usatoday.

„Netušil jsem, že je možné, aby se na profesionální úrovni v dnešní době ještě něco podobné mohlo stát,“ smál se jednadvacetiletý hokejista v útrobách haly Staples Center v Los Angeles, kde s Floridou prohrál 2:5.

V nohách měl v té době už druhý duel v rozmezí několika hodin. „Věděl jsem, že se dokážu připravit psychicky. Moje tělo mě následovalo,“ vykládal Grimaldi. A prohodil: „Škoda, že jsem vítězství slavil jen jednou.“

Do deníčku k datu 18. listopadu si mohl zapsat: San Antonio - Oklahoma 4:3 po nájezdech, Los Angeles - Florida 5:2. Do obou zápasů jsem nastoupil, v ani jednom jsem nezklamal!

V dresu San Antonia se Grimaldi proháněl na ledě během dopoledne. Zápas AHL proti Oklahomě začínal už od půl jedenácté, aby si na tribuny našlo cestu co nejvíce školáků.

Rodákovi z amerického městečka Rossmoor napočítali statistici tři střelecké pokusy, po dvou třetinách ale musel z utkání odstoupit. „Zabal se a sedni do letadla, večer tě potřebujeme na utkání NHL,“ vzkázali mu.

Panterům z Floridy totiž nečekaně vypadl ze sestavy Alexandr Barkov. A tak klub narychlo sháněl náhradu do útoku. Volba padla na Grimadiho - kmenového hráče mužstva, jenž se v nižší soutěži udržoval v zápasovém rytmu. „Vedli jsme 3:2 a připravoval jsem se na začátek třetí třetiny. Najednou mi ale vzkázali, že musím odejít. Utkání NHL je přednější.“

Od kouče se úlev nedočkal

Naskočil do auta, doma si zabalil nejnutnější věci a pádil na letiště. Brzdily ho dopravní komplikace, ale bitvu na západním pobřeží po pokoření dvoutisícové vzdálenosti stihl. „Dokonce jsem se cítil docela dobře,“ vykládal poté. „V hledišti mě sledovala rodina i kamarádi.“

Trenér Gerard Gallant ho rozhodně nešetřil. Grimaldi odehrál ve čtvrté formaci něco málo přes deset minut. „Když jsem byl menší, hrál jsem tři čtyři zápasy denně, i když tohle je samozřejmě něco zcela jiného. Ale myslím, že mi to částečně pomohlo,“ líčil. Za Floridu odehrál svůj pátý zápas kariéry.

Grimaldiho příběh připomněl podobný případ z roku 1982, kdy se baseballista Joel Youngblood přesouval během jednoho dne z Chicaga do Philadelphie a připsal si účast v obou duelech.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...