Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rolinek překvapil: Ani já nemám MS jisté

Sport

  10:50
PRAHA - Sedmnáct dní před začátkem hokejového mistrovství světa se k reprezentačnímu týmu připojil útočník Tomáš Rolinek, jenž byl na minulém šampionátu kapitánem nečekaně zlatého mužstva. Přestože je jedenatřicetiletý hráč nedílnou součástí národního týmu, je připravený na to, že bude muset o nominaci na vrchol sezony bojovat. Nikdo prý nemá nic jisté, jen hvězdný útočník Jaromír Jágr.

Rolinek a Koukal. foto: ČTK

"Tlačenice a napětí bude určitě. Z NHL je ve hře asi více jmen než minulý rok. Tedy podle toho, co čtu v novinách," řekl Rolinek na úterním srazu reprezentace v Praze. To, že ani on nemá jisté místo v týmu, podle něj není přehnaná skromnost. "Vždyť kdo z tohoto týmu to má jasné? Jen Jarda Jágr," podotkl účastník všech světových šampionátu od roku 2006, který by ale měl být i na Slovensku kapitánem reprezentace.

"Doufám, že se tam dostanu. Uvidíme. Je to na Slovensku, blízko. Spousta známých už mi psala, že by chtěla lístky, tak uvidíme, jak to dopadne," usmál se Rolinek. Zatímco před rokem na MS v Německu hájili české barvy jen čtyři hráči z NHL a dva z toho byli brankáři, letos bude mít kanadsko-americká soutěž mnohem větší zastoupení v české nominaci. Kouč Alois Hadamczik již potvrdil, že počítá s osmi hráči a to není rozhodně konečné číslo.

Tomáš Rolinek.

"Při vší úctě ke všem hráčům, kteří byli loni na mistrovství, tak letos přijedou větší jména z NHL. Všichni, co tady jsme, tak ale po loňsku víme, že když někomu vyjdou zápasy a bude mít formu, tak na mistrovství světa může jet," uvedl Rolinek, jenž před rokem stejně jako Jágr kritizoval mladší hráče působící v zámoří, že nechtějí národnímu týmu pomoct. Teď už se k tomu ale nechce vracet. "Pokud si o tom ale někdo z hráčů bude chtít promluvit, klidně mu svůj názor vysvětlím," řekl.

Rolinek má za sebou vcelku vydařenou klubovou sezonu. V dresu Magnitogorsku hrál semifinále Kontinentální ligy, ve kterém Metallurg vypadl až po prohře 0:1 v rozhodujícím sedmém zápase s Ufou. "Mrzí to pořád, i když musím uznat, že Ufa má nejsilnější tým v KHL. Už před finále jsem tipoval, že to vyhraje," uvedl Rolinek. Rozhodující sedmý zápas v sérii play off prohrál poměrem 0:1 již podruhé v kariéře. V roce 2003 se mu něco podobného stalo ve finále extraligy proti Slavii.

Česko - Rusko (Tomáš Rolinek).

"Když ale nedáte gól, tak nemůžete vyhrát. A my jsme kromě jednoho nájezdu, kdy jel Oleg Kvaša sám na branku, žádné šance neměli. Sedmý zápas si zasloužila Ufa vyhrát," uznal. Magnitogorsk ale v play off dokázal vyřadit nejlepší tým základní části Omsk, i proto bylo zřejmě vedení klubu s vystoupením mužstva v play off vcelku spokojené.

"Byl jsem překvapený. Myslel jsem si, že vedení to bude považovat za neúspěch, navíc jsme skončili čtvrtí. Ale poděkovali nám, což v Rusku nebývá zvykem," doplnil Rolinek, jenž v Magnitogorsku působí již od roku 2008. Bývalý hráč Pardubic několik zápasů play off ze zdravotních důvodů vynechal, teď už je ale fit. "Prospělo mi, že jsem vynechal čtyři zápasy za sebou. Naraženina a hematom potřebuje jen klid, po týdnu to bylo dobré," uvedl Rolinek, jenž měl nastřelenou nohu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.