Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sudí finále MS Jeřábek: Urážky z publika vnímám

Sport

  8:00
PRAHA - Český hokej se do finále mistrovství světa nedostal, přesto v něm měl trojnásobné zastoupení. Kromě kouče Vladimíra Vůjtka na lavičce Slovenska byli dva Češi i na ledě. Ofsajdy minulou neděli hlídal čárový rozhodčí Petr Blümel, jedním z dvojice hlavních arbitrů byl Antonín Jeřábek. "Kdyby mi někdo na začátku sezony řekl, že budu pískat finále světového šampionátu, tak bych si myslel, že spadl z hrušky," říká devětadvacetiletý sudí.

Antonín Jeřábek foto: Lidové noviny

LN: Kolik vám přišlo po finále ohlasů?
Hodně, byl jsem mile překvapen. Psali mi lidé nejen z blízkého okolí, ale i kolegové z extraligy.

LN: Byl to vrchol kariéry?
Určitě ano. Finále MS se nepíská každý rok. Už to, že jsem se mohl podívat na šampionát, je velký úspěch, ne každému se to poštěstí. Nedělní finále považuji za nejdůležitější zápas kariéry.

LN: Vy jste v závěru čtvrtfinále s Franěm vyloučili kapitána Kanady Ryana Getzlafa na pět minut a do konce utkání za faul na Slováka Juraje Mikúše. Getzlaf pak vaše rozhodnutí, které Slovensku pomohlo k postupu, zpochybňoval…
Já si za ním ale stojím. Delegát utkání nám potvrdil, že jsme postupovali správně. Byl to zákrok za hranou, způsobil hráči zranění. Příště bych postupoval stejně.

LN: Jaké to vůbec pro rozhodčí je, když začne hráč po takhle sledovaném utkání vykládat do kamer, že jste chybovali?
Tenhle pocit všichni rozhodčí dobře znají, V extralize jsou projevy nespokojenosti hráčů a trenérů ještě mnohem častější. Getzlafovy komentáře se ke mně dostaly den po zápase. Já ale nepatřím k lidem, kteří by museli hned kontrovat. Myslím si, že o Getzlafově zákroku si udělá obrázek každý sám. Podle mě z hráče ještě mluvily emoce bezprostředně po zápase a zákrok asi ani z opakování neviděl.

LN: Držel jste Čechům na MS palce?
Jsem Čech a našemu hokeji budu fandit vždycky. Když byla možnost, tak jsme s ostatními kluky přenosy ze Stockholmu sledovali.

LN: Vnímáte ještě teď, po letech, nelichotivé pokřiky z publika na svoji osobu?
Ano, to vnímá každý rozhodčí, a pokud říká, že ne, tak nemluví pravdu. Po pěti letech v extralize se mnou pořvávajících deset tisíc už ale moc nedělá. Je to zkrátka součást hokeje. Lidi si za něj platí, tak ať si zařvou, když jim to udělá dobře…

LN: V semifinále a finále jste pískal zápasy pozdějších mistrů světa z Ruska. Jak na vás zapůsobily hvězdy typu Ovečkina či nejlepšího hokejisty světa v této sezoně Jevgenije Malkina?
Je to trochu zvláštní pocit. Koukáte na ně v televizi při zápasech NHL – a pak najednou stojíte vedle nich na ledě. V tu chvíli vám to nedojde, ale když o tom pak přemýšlíte, tak si řeknete, že byste nikdy neočekával, že podobný moment nastane. A já jsem vyloučil slavného Ovečkina ve finále. Budu mít na co vzpomínat. (usmívá se)