Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Konečně. Rozhodčí začali pískat vše, kluby se těší na útočnější hokej

Sport

  11:19
PRAHA - Po výluce v roce 2005 přišla NHL s novinkou, která pomohla zatraktivnit hokej víc než všechny předchozí změny dohromady. Rozhodčí začali pískat opravdu všechny nedovolené zákroky. Vymizely drobné háčky, přidržení soupeře, pověstné „teploměry“ se zaháknutou hokejkou v podpaží. Minulý týden se podobným směrem vydala i extraliga.

Rozhodčí během extraligového utkání. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Od změny je v zámoří k vidění parádní show, v níž kralují rychlí, šikovní hráči a útočně naladěná mužstva.

I v domácí extralize teď sudí vytasili přísnější metr, trestají všechno, co se trestat dá (a má). Vedení ligy zavedlo změny v reakci na předchozí kritiku rozhodčích.

„Je to jen dobře. Aspoň teď hráči vědí, že když udělají faul hokejkou nebo sáhnou na soupeře rukama, rozhodčí to písknou. My si zvykneme rychle, když to rozhodčí budou dodržovat i v dalších zápasech, bude to jenom ku prospěchu věci,“ hodnotí novinku sparťanský kapitán Tomáš Rolinek.

I vedení soutěže sbírá po dvou víkendových kolech, v nichž nové posuzování pravidel vešlo do praxe, spíš pozitivní reakce. „Bavil jsem se o tom s klubovými manažery. Někteří k tomu byli zdrženliví, ale větší část z nich to vidí pozitivně,“ tvrdí ředitel extraligy Josef Řezníček.

Ale jsou i hlasy proti. „Přijde mi to až přehnané,“ říká Vojtěch Němec, forvard Komety. I vítkovický kouč Ladislav Svozil prohlašuje: „Teď se to už hraje jako balet, to už není hokej.“

Stačil jeden divoký víkend

Snahu hokejového svazu a vedení soutěže o očištění hry lze jen pochválit. Zvláštní je jen to, že v NHL připravovali podobné změny rok a přišli s nimi před startem sezony, v Česku se novinka zavedla „za jízdy“ - uprostřed základní části, po divokém víkendu plném ostrých slov o korupci a kritiky výkonů rozhodčích.

Přitom Řezníček tvrdí, že byl pro zpřísnění už dřív. „Nějakou dobu trvá, než všechny ty struktury rozpohybujete. Není to tak, že přijdete do funkce a hned budete bouchat do stolu,“ popisuje muž, jenž šéfuje v nejvyšší soutěži od června 2012. „Bylo potřeba udělat obrovský objem zásahů. Nějakou dobu to bublalo a nekvalita práce začala přerůstat. Proto se přistoupilo ke změnám v průběhu sezony. Druhým důvodem je, že potřebujeme nové sudí a nebudeme je učit podle starých zvyklostí.“

Jenže příběh modernizace výkladu pravidel v Česku má i svou oběť: litvínovského manažera Roberta Kyselu. Po duelu ve Zlíně promluvil o možném korupčním jednání a kritikou sudích nastartoval změnu. Teď mu paradoxně hrozí trest za znevážení dobrého jména extraligy.

„Do této roviny bych to nestavěl. I když je fakt, že až po těch víkendových událostech se podařilo najít společnou vůli klubů ke změně,“ připouští Řezníček. Ten aspoň předal případ disciplinární komisi, protože sám by dle řádů musel udělit pokutu minimálně 50 tisíc korun. A i on nejspíš cítí, že takový flastr si Kysela nezaslouží.

„Důležité je, že se s tím podařilo něco udělat,“ říká. „Přispěje to ke zrychlení, ke hře do těla, přizpůsobujeme se mezinárodním trendům. V reprezentaci se pak hráči nebudou divit, co všechno jim pískají. A pro diváky to bude zajímavější, mělo by padat víc gólů.“

To poslední zatím potvrdit nelze - průměr ve 20. kole činil šest branek na zápas, ve 21. pak 5,57, kdežto po zavedení změn ve 22. kole 6,42 a ve 23. kole 5,28. Až se však aktéři naučí v novém prostředí pohybovat, mohla by čísla jít nahoru.

„Budeme si na to všichni zvykat, rozhodčí i my. Pár zápasů, než si to sedne,“ míní litvínovský kapitán Michal Trávníček. „Důležité je, aby se to nevrátilo zpátky, kde to bylo. Aby udrželi trend faulů hokejkou.“

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.