Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rozhodne o dalším angažmá Kovalčuka manželka? Hvězdný hokejista mlčí

Sport

  13:51
PRAHA - Připomíná to nekonečný příběh. Přestup ruské hokejové megastar Ilji Kovalčuka udivuje zámoří. Prakticky obden se objevuje nová spekulace, kam a za kolik by mohl 27letý kanonýr a nejžádanější zboží na trhu NHL zamířit. Sám hráč ale zatím mlčí.

Ilja a Nicole Kovalčukovi. foto: Reprofoto

Rodák z Tveru se z Ruska přesunul za oceán v roce 2001, když si ho jako jedničku draftu vybrala Atlanta. V týmu Trashers se stal hned hvězdou. V průběhu minulé sezony však začalo postupně vycházet najevo, že dvojnásobný mistr světa zřejmě po sezoně zamíří jinam.

Kovalčukovi běžel poslední rok smlouvy a on zatoužil po týmu, kde by měl větší naději na zisk uctívaného Stanley Cupu. Tým z Georgie jej chtěl udržet, ale nakonec Kovalčuk odmítl i dvanáctiletý kontrakt na 101 milionů dolarů. "Pokud by smlouvu přijal, tak by šlo o druhou nejlukrativnější nabídku v historii NHL. Ilja chce být však nejdražším hráčem ligy, který by po sedm let vydělával 10 milionů dolarů," vysvětlil generální manažer Don Waddell.

Ilja Kovalčuk se již bude radovat z branek v dresu New Jersey.

Následoval tedy přestup roku – Kovalčuk se poroučel do New Jersey, kde ve zbytku sezony nastupoval po boku Patrika Eliáše. Jenže Devils vypadli v prvním kole play off a ihned poté se začalo spekulovat, co bude s Kovalčukem. New Jersey s Rusem nenašlo společnou řeč. Podle zdrojů deníku New York Times odmítl sedmiletou smlouvu na 60 milionů a stejně tak i kontrakt na rekordních 17 let, jehož výše měla být přes sto milionů dolarů.

A tak se 1. července stal Kovalčuk nechráněným volným hráčem – navíc rozhodně nejatraktivnějším v historii. Do hry se tak vložili i další zájemci. Jen několik klubů si ale může dovolit splnit Kovalčukovy požadavky kvůli platovému stropu, zájem by ale měli snad všichni.

A nejen v NHL. Ruští novináři psali o pohádkové nabídce 14 milionů dolarů na sezonu, pokud by se Kovalčuk upsal na tři roky Petrohradu v KHL. Rus se ale nejspíše domů zatím ještě nechystá. Seriózní nabídku předložili Los Angeles Kings. Kovalčuk si mohl vybrat ze dvou variant – první zněla na dvanáct roků za 63 milionů dolarů, druhá na třináct let za 84,5­milionu.

Rozhodne nakonec manželka?
Kovalčuk zpět v Atlantě.
Minulý týden však agent Jay Grossman obě odmítl. "Moc rádi bychom Koviho měli v našem týmu, ale ne za cenu toho, že přijdeme o­naše kvalitní mladé hráče," líčil před pár dny ředitel Kings Tim Leiweke. Když už to vypadlo, že Kings z jednání vycouvají, objevila se v pondělí zpráva, že Kovalčuk letí do Los Angeles.

"Ilja přijíždí k­osobním rozhovorům, stejně jako tomu bývá i v případě jiných volných hráčů. K odsouhlasení kontraktu je ještě dlouhá cesta," řekl generální manažer Dean Lombardi. Podle včerejšího vyjádření však boj o Kovalčuka nevzdává ani New Jersey, s nimiž by měl největší šanci na Stanley Cup. Zájem projevují i New York Islanders.

Nakonec by ale nemusela rozhodovat šance na Stanley Cup ani výše smlouvy. Podle dohadů v zámořských médiích projevila zájem žít v hollywoodském Los Angeles Kovalčukova manželka Nicole…