Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rozjetí Jihočeší zesměšnili lídra extraligy, tabulku už vede Třinec

Sport

  21:23
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Hokejisté Českých Budějovic porazili ve 40. kole extraligy Vítkovice vysoko 6:1. Jihočeši tak dokázali vyhrát šestý z posledních sedmi zápasů a při výhře Třince proti Brnu tak zároveň připravili Ostravany o vedení v tabulce soutěže.

Třinec - České Budějovice (Radost hostí). foto: ČTK

Jihočeši měli parádní vstup do utkání. Martynek již v polovině druhé minuty zavezl puk do útočného pásma, vytáhl gólmana Šindeláře z brankoviště a po jeho přihrávce Kašpařík jen zametl puk do prázdné klece. Hosté však v poslední vteřině své první přesilovky dokázali srovnat, když Kováře zblízka překonal Ujčík.

Čtěte také

Krátce nato Martynek pálil z levé strany, k odraženému kotouči se dostal Pletka, ale v rychlosti nedokázal přesně zamířit. Ve 12. minutě pobavil diváky Snopek ukázkovým bodyčekem na hostujícího Klimka. Domácí získali znovu vedení díky Vydareného střele od modré čáry, kterou pohotově tečoval Mikeska.

Výsledky 40. kola

Třinec - Brno 6:4 (0:2, 2:1, 4:1),
Boleslav - Kladno 3:4 (2:1, 1:2, 0:1),
Litvínov - Slavia 2:3 sn. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0),
Č. Budějovice - Vítkovice 6:1 (2:1, 3:0, 1:0),
Karlovy Vary - Plzeň 2:3 (0:0, 2:2, 0:1),
Liberec - Zlín 7:5 (1:1, 1:2, 5:2)

Do druhého dějství nastoupili domácí rovněž úspěšně. Po šancích Mertla a Langhammera dostal od Mikesky přesnou přihrávku Šimánek, vypálil z pravého kruhu a zastihl gólmana Šindeláře v nedbalkách. Strážce vítkovické klece neudržel puk v náručí a nechal ho propadnout za brankovou čáru. Hostující brankář se musel trochu červenat také o chvíli později po akci Mertla, jenž ho snadno prostřelil kolem levé tyčky.

Následně ale Šindelář svůj tým podržel při téměř dvouminutovém oslabení tři na pět. Nezabránil však gólu do šatny, který mu dal zblízka Květoň poté, co Langhammer šikovně na sebe navázal dva vítkovické beky a vytvořil spoluhráči prostor pro střelu.

Do závěrečné třetiny nastoupil místo Šindeláře ve vítkovické kleci Málek a hned musel prokázat postřeh po střelách Gulaše a Langhammera. Poté Mikeska vybídl ke střelbě Podlešáka, ale Málek byl spolehlivý. Čisté konto mu vydrželo do 46. minuty, kdy vleže neuhlídal kotouč před dotírajícím Gulašem.

Ve vlastním oslabení protáhl Málka také Šimánek, ale i domácí gólman Kovář si zachytal po akcích Šedivého a Pohla i mohutném nápřahu Malíka od modré čáry. V 58. minutě ještě Kováře prověřil Šedivý, ale potom už se hrálo jenom před Málkem. Skóre se však nezměnilo.

České Budějovice - Vítkovice 6:1

HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 6:1 (2:1, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Kašpařík (Martynek, Pletka), 16. Mikeska (Vydarený, Šimánek), 26. Šimánek (Mikeska), 32. Mertl (Kuchejda), 39. L. Květoň (Gulaš, Langhammer), 46. Gulaš (L. Květoň) - 8. Ujčík (Pohl).

Rozhodčí: Jeřábek, Massy (Švýc.) - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:7, navíc Malík (Vítkovice) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5345.

České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Vydarený - Šimánek, Mikeska, Podlešák - Gulaš, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Vítkovice: Šindelář (41. Málek) - Ovčačík, Trnka, Malík, Voráček, Punčochář, Rehák, od 45. navíc Dudáš - Huna, Burger, Szturc - Tomas, Húževka, J. Sýkora - Pohl, Klimek, Ujčík - Šedivý, Strapáč, Káňa - od 51. navíc Svačina. Trenéři: Trličík a Moták.

Autor: