Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Porážka s Rusy na úvod MS. Češi doplatili na chyby, 19 sekund před koncem rozhodl Grigorenko

Sport

  14:45aktualizováno  17:25
PRAHA - Čeští hokejisté prohráli úvodní utkání na mistrovství světa v Rize s Ruskem 3:4. Sborná v duelu třikrát vedla, Češi dokázali pokaždé odpovědět, ale v čase 59:41 po zaváhání českého výběru rozhodl útočník Michail Grigorenko.

Góly českého mužstva obstarali prvním zásahem na MS v kariéře Jakub Flek a další útočníci Jakub Vrána a Dominik Kubalík, jenž vyrovnal na 3:3 v přesilovce dvě minuty a 37 sekund před vypršením základní hrací doby.

Druhý zápas v základní skupině A čeká svěřence kouče Filipa Pešána, jenž proti Rusům prožil premiéru na střídačce národního týmu na velkém turnaji, hned v sobotu. Jejich soupeřem bude Švýcarsko. Zápas začne v 19:15 SELČ.

MS v hokeji, Rusko - Česko: gól českého týmu, zády střelec Jakub Flek.
MS v hokeji, Rusko - Česko: Anton Burdasov (vpravo) slaví se svými spoluhráči...

V brance nastoupil Hrubec, který vychytal při sobotní generálce na šampionát na závěr Českých her čisté konto při výhře 4:0. Rusové ale jeho kouzlo velmi rychle odčarovali. Hronkem faulovaný Galimov sice ještě neuspěl, ale pouhou sekundu po skončení trestu českého obránce zacílil v páté minutě přesně pod horní tyčku Burdasov.

MS v hokeji v Rize:

Skupina A:

ČR - Rusko 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
10. Flek (M. Špaček), 38. J. Vrána (D. Kubalík, Hájek), 58. D. Kubalík (Hronek, Jan Kovář) - 5. Burdasov (Grigorenko, I. Morozov), 36. Švec-Rogovoj (Kameněv), 46. Barabanov (Voronkov), 60. Grigorenko (Provorov). Rozhodčí: Björk, Nord - Lundgren (všichni Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Vitásek, Šulák, Hájek, Moravčík, D. Sklenička - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Radil, R. Hanzl, Sekáč - Flek, A. Musil, Smejkal - M. Špaček. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Rusko: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Okulov, Šalunov, Barabanov - Grigorenko, Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, I. Morozov, E. Galimov - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj - Voronkov. Trenéři: Valerij Bragin, Albert Leščov, Konstantin Šafranov a Alexandr Titov.

Skupina B:

Německo - Itálie 9:4 (2:2, 5:0, 2:2)
Branky a nahrávky:
16. Kühnhackl (Krämmer), 19. M. Müller (Eisenschmid, Loibl), 25. Rieder (Kühnhackl, Krämmer), 28. Tiffels (Eisenschmid, Plachta), 36. Noebels (J. Müller, Pföderl), 38. Reichel (Seider), 39. Noebels (Pföderl, Reichel), 43. Plachta (Tiffels, Holzer), 49. Pföderl (Noebels , Reichel) - 18. Petan (Miceli), 19. Frigo (Magnabosco, Bardaro), 44. Bardaro (Deluca), 45. Frank (Frigo). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Bruggeman – Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 2:3, navíc J. Müller (Něm.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

 Ještě před polovinou úvodního dějství bylo vyrovnáno. Špaček na obranné modré čáře vystihl přihrávku soupeře, předal puk rozjetému Flekovi, který už v přečíslení nic dalšího nevymýšlel a procedil ho pod rukou strážce ruské branky Samonova.

Zanedlouho mohla mít sborná těsný náskok zpět, za Hrubcovými zády ale po Zubovu pokusu zazvonila jen branková konstrukce.

 Vyrovnaný stav vydržel až do druhé třetiny. Pohnout s ním mohli v krátkém sledu Barabanov a Sekáč, navrch ale měli gólmani. Hrubec se pak znovu vyznamenal při střelách Burdasova a Ožiganova.

Právě Grigorenko se pak provinil proti pravidlům a národní tým hrál první přesilovku. Místo vedoucího gólu ale inkasoval, poté co Hrubce překonal tváří v tvář Švec-Rogovoj. Do sóla se pak ale ve 38. minutě dostal také Vrána a také si věděl rady - 2:2.

Ve 43. minutě jeli Flek se Smejkalem dva na jednoho, Smejkalovi ale v ideální pozici sklouzl kotouč z čepele. Totéž se o chvilku později přihodilo i Radilovi, jenže při snaze o rozehrávku poblíž vlastní branky, a nečekanou nabídku využil nekompromisně Barabanov.

V 52. minutě skončila teč Šalunova opět na tyčce české branky. S blížícím se závěrem nabídl Timkin hákováním Čechům šanci na vyrovnání. Kubalík nejprve těsně minul, krátce poté měl ale štěstí, když jeho další pokus skončil po dvou tečích ruských hráčů za zády Samonova.

Přesto se neprodlužovalo. V poslední minutě nenahodil kotouč podle svých představ Moravčík, zatímco jeho spoluhráči střídali, a Grigorenko dokonale přesnou střelou rozhodl.

Gól Ruska na 1:0:

via GIPHY

Vyrovnání českého týmu na 1:1:

via GIPHY

Ruský gól na 2:1:

via GIPHY

Češi vyrovnávají na 2:2:

via GIPHY

Rusové jdou potřetí do vedení:

via GIPHY

Šťastné české vyrovnání na 3:3:

via GIPHY

Rusko střílí vítězný gól na 4:3:

via GIPHY

Autoři: ,