Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rusko chce na MS Malkina, Švédsko hlásí další posily

Sport

  13:08aktualizováno  20:06
MOSKVA - Hokejisté Ruska mají v nominaci na turnaj Euro Hockey Tour v Petrohradu a Brně pět posil z NHL. Obránci Nikita Nikitin z Columbusu a Alexej Jemelin z Montrealu a útočník Alexandr Burmistrov z Winnipegu se představili v dresu sborné už v posledních dvou zápasech Euro Hockey Challenge proti Lotyšsku.

Hvězdný hokejista Pittsburghu Penguins Jevgenij Malkin foto: Reuters

V Rize byl s týmem také gólman Semjon Varlamov z Colorada, který ale do utkání nezasáhl. Nově se ke sborné připojil útočník Nikolaj Kuljomin z Toronta. Trenérovi Zinetulu Biljaletdinovovi se hlásili také další tři hráči - obránci Ivan Višněvskij z Atlantu Mytišči, Jevgenij Rjasenskij z CSKA Moskva a Jevgenij Bodrov z Kazaně.

Pro mistrovství světa vyhlíží sborná hvězdy, které vypadly z první kola play off. Aktuálně zjišťuje vedení ruské reprezentace, zda bude mít po vyřazení Pittsburghu k dispozici Jevgenije Malkina a po konci sezony Detroitu Pavla Dacjuka.

Rusové mají za sebou v přípravě na šampionát stejně jako ostatní reprezentace šest utkání v Euro Hockey Challenge. V Německu si připsali porážku 3:4 a výhru 3:2 po samostatných nájezdech, doma v Jaroslavli dvakrát zdolali Slovensko (2:1 po samostatných nájezdech a 3:2) a v Lotyšsku nejdříve zvítězili 2:1 a pak podlehli 0:1.

Nominace Ruska na turnaj EHT v Petrohradu a Brně

Brankáři: Konstantin Barulin (Atlant Mytišči), Michail Birjukov (Chanty-Mansijsk), Semjon Varlamov (Colorado/NHL).

Obránci: Konstantin Kornějev, Jevgenij Medveděv, Ilja Nikulin (všichni Kazaň), Denis Denisov, Dmitrij Kalinin (oba Petrohrad), Jevgenij Birjukov (Magnitogorsk), Ivan Višněvskij (Atlant Mytišči), Jevgenij Rjasenskij (CSKA Moskva), Nikita Nikitin (Columbus/NHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL).

Útočníci: Jevgenij Bodrov, Danis Zaripov, Alexej Těreščenko (oba Kazaň), Viktor Tichonov, Vladimir Tarasenko (oba Petrohrad), Jevgenij Kuzněcov, Anton Burdasov (oba Čeljabinsk), Jevgenij Ketov, Vadim Šipačov (oba Čerepovec), Alexandr Svitov (Ufa), Sergej Širokov (CSKA Moskva), Nikolaj Žerděv (Atlant Mytišči), Alexandr Burmistrov (Winnipeg/NHL), Nikolaj Kuljomin (Toronto/NHL).

V průběžné tabulce Euro Hockey Tour jsou Rusové druzí o tři body za vedoucím Švédskem a o dva před třetí Českou republikou. Do turnaje vstoupí sborná ve čtvrtek v Petrohradu proti Finsku, po přesunu do Brna se utká v sobotu se Švédskem a v neděli s Českou republikou.

Švédsko posílí Zetterberg a Franzén z Detroitu

Útočníci Henrik Zetterberg a Johan Franzén z Detroitu jsou zase dalšími dvěma výraznými posilami pro Švédsko. Stejně jako jejich spoluhráč Jonathan Ericsson, který potvrdil účast už dříve, se k týmu připojí po skončení turnaje Euro Hockey Tour v Brně.

Trenér Pär Marts má už jistých osm posil z NHL a ještě čeká na vyjádření dalších včetně hvězdných dvojčata Henrika a Daniela Sedinových z Vancouveru. Stejně tak není jasno o startu jejich spoluhráče, beka Alexandra Edlera a také obránce Douglase Murrayho ze San Jose. Naopak jisté je, že z Detroitu nedorazí obránce Nicklas Lidström, forvard Tomas Holmström a nově také zadák Niklas Kronwall.

V nominaci na Kajotbet Hockey Games v Brně mají Švédové také další čtyři posily z NHL - gólmana Jhonasa Enrotha z Buffala, obránce Viktora Hedmana z Tampy Bay, útočníky Linuse Omarka z Edmontonu a Gabriela Landeskoga z Colorada. Až v příštím týdnu se stejně jako Ericsson, Zetterberg a Franzén připojí k týmu forvard Loui Eriksson z Dallasu, přestože pro něj skončila sezona už po základní části.

Ke Slovensku se v přípravě přidal Hruška z Brna

Obránce Milan Hruška z Komety Brno doplnil kádr Slovenska. Pozvánku dostal jako jediný z finalistů české extraligy, z mistrovských Pardubic český trenér slovenského výběru Vladimír Vůjtek starší nikoho nepovolal. V mužstvu má celkem osm hráčů z české extraligy.

Vůjtek rozšířil kádr také o pět zástupců klubů, které bojovaly o slovenský titul. Z mistrovského Slovanu Bratislava dostali pozvánku sedmatřicetiletý útočník Miroslav Šatan, mistr světa z roku 2002 z Göteborgu a vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem z roku 2009, a Libor Hudáček. Z Košic byli povoláni útočníci Vladimír Dravecký, Marcel Haščák a Michel Miklík.

Po pátečním utkání v Bratislavě s Českou republikou opustili kádr útočníci Ján Sýkora z Banské Bystrice a Patrik Lušňák ze Skalice, kteří byli předtím jedinými zástupci slovenské extraligy. Po zranění vazů v rameně skončila i posila defenzivy z New York Islanders Milan Jurčina.

V průběhu tohoto týdne se připojí k týmu útočník Tomáš Tatar z farmy Detroitu. Po finále KHL má dorazit i obránce Dynama Moskva Dominik Graňák. Slováky čeká tento týden v generálce na světový šampionát v Bratislavě Škoda Cup, na kterém se utkají v pátek s Norskem a v sobotu s Německem.

Kádr hokejistů Slovenska

Brankář: Peter Hamerlík (Třinec/ČR), Július Hudáček (Södertälje/Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad/KHL).

Obránci: Peter Mikuš, René Vydarený (oba České Budějovice/ČR), Ivan Baranka (Spartak Moskva/KHL), Vladimír Mihálik (Timra/Švéd.), Richard Stehlík (Atlant Mytišči/KHL), Michal Sersen (Sparta Praha/ČR), Milan Hruška (Kometa Brno/ČR), Tomáš Starosta (Chanty-Mansijsk/KHL), Kristián Kudroč (Ässät Pori/Fin.), Andrej Sekera (Buffalo/NHL).

Útočníci: Vladimír Dravecký, Marcel Haščák, Michel Miklík (všichni Košice), Miroslav Šatan, Libor Hudáček (oba Slovan Bratislava), Milan Bartovič (Liberec/ČR), Mario Bližňák (Sparta Praha/ČR), Martin Cibák (Nižněkamsk/KHL), Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL), Marek Hovorka (Kladno/ČR), Milan Kytnár (Hämeenlinna/Fin.), Juraj Mikúš (TPS Turku/Fin.), Štefan Ružička (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Surový (CSKA Moskva/KHL), Rastislav Špirko (Lev Poprad/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči/KHL).

Brankář Jimmy Howard s útočníkem Justinem Abdelkaderem z Detroitu doplnili nominaci Spojených států amerických. Oba čeká premiéra v dresu USA, zatím reprezentovali jen v mládežnických výběrech.

Trenér Scott Gordon má nyní ve výběru 21 hráčů - tři brankáře, šest obránců a dvanáct útočníků.

USA se utkají v základní skupině v Helsinkách s Francií, Kanadou, Slovenskem, Běloruskem, Kazachstánem, Finskem a Švýcarskem. Před turnajem sehrají Američané ještě 1. května v Gävle přípravný zápas se Švédskem.

Prozatímní nominace USA:

Brankáři: Richard Bachman (Dallas/NHL), Jimmy Howard (Detroit/NHL), John Curry (Hamburk/Něm.).

Obránci: Chris Butler (Calgary/NHL), Justin Faulk (Carolina/NHL), Cam Fowler (Anaheim/NHL), Alex Goligoski (Dallas/NHL), Jack Johnson (Columbus/NHL), Jeff Petry (Edmonton/NHL)

Útočníci: J.T. Brown, Nate Thompson (oba Tampa Bay/NHL), Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Cam Atkinson (Columbus/NHL), Joey Crabb (Toronto/NHL), Patrick Dwyer (Carolina/NHL), Kyle Okposo (NY Islanders/NHL), Max Pacioretty (Montreal/NHL), Bobby Ryan (Anaheim/NHL), Jim Slater (Winnipeg/NHL), Paul Stastny (Colorado/NHL), Ryan Lasch (Pelicans Lahti/Fin.).

Autor: