Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Povolávají všechny, ke kterým se dostanou. KHL se klepe před mobilizací

Čínský Kunlun podlehl Chabarovsku 4:5. foto: Reuters

Původní zprávy po vyhlášení ruské mobilizace tvrdily, že sportovci, kteří mají předchozí vojenské zkušenosti, přijdou na řadu až v posledních vlnách. Anton Tiškin, kustod týmu Kunlun Red Star z hokejové KHL, ale tvrdí něco jiného. Podle něj dostávají hráči a pracovníci z jednotlivých klubů povolávací rozkazy už nyní.
  13:23

„Bohužel, situace se opravdu zhoršila. Ti, kteří nechtějí jít do války, končí ve vězení,“ sdělil na sociální síti LinkedIn kustod čínského Kunlunu, který aktuálně sídlí na moskevském předměstí v Mytišči.

Vyjádření vlády ohledně narukování 300 tisíců lidí označil za lež: „Povolávají všechny, ke kterým se dostanou.“

Povolávací rozkaz už podle něj přišel několika hráčům z KHL či lékaři Avangardu Omsk.

„Je jim to úplně jedno. Chtějí jen krev,“ napsal Tiškin, jehož tvrzení se neslučuje s informacemi v ruských médiích z minulého týdne.

Mobilizace měla původně zahrnovat především členy klubu CSKA Moskva, který už od sovětské éry pojí s armádou silný vztah.

„Přijdou na řadu, ale až v posledních vlnách,“ uvedla agentura Ria Novosti.

„Pokud se sportovci řadí mezi vojáky nebo záložní důstojníky a je jim méně než pětatřicet let, mohou být v rámci mobilizace povoláni. Ani smlouvy s profesionálními kluby tomu nebrání,“ doplnil web Sport-Express.

Zároveň ale zdůraznil, že naverbování by se mělo týkat jen mužů, kteří mají s bojem zkušenosti: „Tím se zřejmě myslí účast na operacích v Sýrii a Severním Kavkazu. A takových se mezi sportovci moc nenajde.“

Tiškin ve svém příspěvku zmínil, že ruské invaze na Ukrajinu se účastnit nehodlá. Rovněž vyjádřil obavy o vlastní rodinu.

„Mám tři malé syny. Mám strach, že místo toho, abych poctivě pracoval a vydělával pro ně peníze, budu muset jít do vězení. Jsem připravený pracovat za jakékoli peníze a na jakékoli pozici. Jen je odtud potřebuji dostat, dokud ještě můžu.“

Autor: