Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ruský tisk: Historický trapas a boží dopuštění

Sport

  21:05
PRAHA - Jako naprostou prohru a boží dopuštění komentují ruské listy na svých internetových stránkách nedělní porážku ruských hokejistů v duelu s českým týmem o bronzové medaile a vůbec celý výkon sborné na bratislavském mistrovství světa.

Česko - Rusko (ruské zklamání, sborná skončila bez medaile). foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Pět porážek na šampionátu! Takový trapas se našemu týmu přihodil poprvé v dějinách," napsal Sovětskij sport. Zdánlivě ruský pád nebyl příliš hluboký, jen na čtvrté místo, ale komentátor se ptá, kde zůstala hra: "Náš útok se předvedl až v posledním zápase o bronz. Ale byla to hra neberoucí ohled na vlastní branku. A pustili jsme tolik gólů, že by to stačilo na dvě porážky." V zápase se ukázalo, že Čechy už nedokáže zastavit ani "Godzilla" Arťuchin.

DÁLE K TÉMATU

Zpočátku sice hra sborné skýtala potěšení, ale Češi dokázali výzvu přijmout. Dvě branky "odstřelovače" Kovalčuka přebil svým hattrickem Červenka a ruská obrana nedokázala českým protiútokům nijak čelit. A k výčtu "antirekordů" se přidal i Alexandr Ovečkin, který na mistrovství nezískal ani bod.

Bronz, slovy dvojnásobného šampiona Alexandra Radulova "malé zlato", potřebovali nejen debutanti v reprezentaci Barulin, Arťuchin a Tarasenko, ale především trenéři Bykov a Zacharkin. Vždyť šéf svazu Vladislav Treťjak se před zápasem nechal slyšet, že medaile prodlouží jejich kontrakt, o kterém jinak rozhodne výkonný výbor.

Podle deníku je to však absurdní situace, protože namísto systematické přípravy nového reprezentačního týmu k olympiádě v Soči 2014 se stále pracuje podle "neblaze proslulého principu, že buď dosáhneš okamžitého výsledku, anebo se poroučíš". Důsledkem je, že na šampionátu zářili cizí mladíci, zatímco z ruského juniorského týmu mistrů světa do sborné pozvali jen Tarasenka.

Sama sborná se jeví "státem ve státě", s vlastními pravidly a osobními vazbami na první muže státu. Bykov a Zacharkin sice stále nemají jako trenéři reálnou alternativu, ale reprezentace potřebuje reorganizaci a generálního manažera, zdůraznil Sovětskij sport s tím, že nemá jít o žádnou loutku, ale o silného vladaře.

Česko - Rusko (Rachůnek zničil plexisklo s Arťuchinem).

Server sportbox.ru upozornil, že porážka v boji o třetí místo znamená pro sbornou nejhorší výsledek ruského týmu za posledních pět let; na mistrovství v Lotyšsku 2006 tehdy Češi poslali sbornou domů už ve čtvrtfinále. V Bratislavě svěřenci Vjačeslava Bykova sice dokázali první třetinu ukončit s náskokem jednoho gólu, ale naděje na vytvoření pohodlného rozdílu vzaly za své vinou nesmyslných chyb v obraně, které znamenaly tři puky v ruské brance.

Před druhou sirénou sice "komedii omylů" přerušil Vladimir Tarasenko, ale v třetí části se už sborná definitivně rozsypala a umožnila českým útočníkům vnikat do ruské třetiny "jako k sobě domů". Dvě minuty před koncem Bykov odvolal brankáře, za což byl tým neprodleně potrestán.

Sport-Express se zatím omezil jen na oznámení výsledku a lakonické konstatování "Česko s bronzem, Rusko bez medailí". Server newsru.com připouští, že vítězství svěřenců Aloise Hadamczika bylo přesvědčivé. Rusové tak zůstali bez medaile i bez revanše za porážky od českého týmu jak v osmifinálové skupině v Bratislavě, tak i ve finále loňského mistrovství světa.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...