Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rusové a Finové povolali na Světový pohár hráče z NHL. Chybí Kovalčuk

Sport

  10:30
PRAHA - Hokejisté Ruska mají v šestnáctičlenné nominaci na Světový pohár jen hráče z NHL. Mezi nimi jsou hlavní hvězdy a tradiční opory sborné - útočníci Alexandr Ovečkin z Washingtonu, Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Pavel Dacjuk z Detroitu nebo obránce Andrej Markov z Montrealu.

Kovalčuk se takto s Ovečkinem na Světovém poháru nejspíše radovat nebude. foto: Reuters

Z KHL se nedostalo ani na útočníka Ilju Kovalčuka, který patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích a býval kapitánem či aspoň asistentem. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey má ale v současné době problémy s formou a po prvním zápase play off byl vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Kovalčuk si ještě může zopakovat účast na Světovém poháru z roku 2004, pokud se vejde mezi zbývajících sedm hráčů, které musí kouč Oleg Znarok stejně jako další účastníci turnaje nahlásit do 1. června. Druhý start na Světovém poháru si připíšou Ovečkin, Dacjuk a Markov.

Znarok už nyní zařadil do kádru všechny tři brankáře - Sergeje Bobrovského z Columbusu, Semjona Varlamova z Colorada a Andreje Vasilevského z Tampy Bay. Dále vybral je tři beky a deset útočníků.

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Týmem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Petrohradu a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září ještě v generálce v Pittsburghu poměří síly s Kanadou.

Ve finském týmu jsou i spoluhráči Jágra

V šestnáctičlenné nominaci Finska jsou výhradně hokejisté z NHL. Nechybí mezi nimi spoluhráč Jaromíra Jágra z elitního útoku Floridy Aleksander Barkov a další forvard Panthers Jussi Jokinen.

Účast na Světovém poháru z roku 2004 si zopakuje útočník Mikko Koivu z Minnesoty, který byl jako jediný ze současného výběru u tažení Suomi až do finále. V něm Finové pod taktovkou kouče Raima Summanena v Torontu podlehli Kanadě 2:3.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který po této sezoně převezme Finsko po Karim Jalonenovi, vybral do kádru dva brankáře, čtyři obránce a deset útočníků. Zbývajících šest hráčů do pole a jednoho gólmana musí stejně jako ostatní účastníci doplnit do 1. června.

Finové se utkají ve skupině B s Týmem Severní Ameriky, se Švédskem a s Ruskem. V přípravě je čekají dva zápasy se Švédskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve středu 14. září ve Washingtonu proti USA.

Nominace hokejistů na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL).

Obránci: Andrej Markov (Montreal), Dmitrij Orlov (Washington), Dmitrij Kulikov (Florida).

Útočníci: Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New Jersey/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh).

Nominace hokejistů Finska na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Pekka Rinne (Nashville/NHL), Tuukka Rask (Boston/NHL).

Obránci: Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Esa Lindell (Dallas/NHL).

Útočníci: Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Teuvo Teräväinen (Chicago/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Jori Lehterä (St. Louis/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Lauri Korpikoski (Edmonton/NHL).

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč