Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rusové drtí soupeře, kvůli kouření jsou ale ve sporu s domácími médii

Sport

KOLÍN NAD RÝNEM (OD ZPRAVODAJE LN V NĚMECKU) - Jsou obviněni z nedodržování životosprávy, podle nich je to lež. Má-li Rusy něco zastavit, jsou to hlavně oni sami.

Německo - Rusko (Ovečkin se raduje z branky s koučem Bykovem). foto: ČTK

Ta jejich síla straší, jako mašina válcují na mistrovství světa jednoho po druhém. Ale recept na úspěch byste z nich dva poslední dny dostávali marně. Kromě svých soupeřů totiž ruští hokejisté začali válčit i s médii. Bojkotem se jim chtějí pomstít za to, že o nich jejich národní televizní kanál Rusko 2 zveřejnil, jak tráví svůj volný čas.

"Hledáte jen negativní věci!" zastal se jich kouč Vjačeslav Bykov. Začalo to po nedělním vítězství nad Dánskem, které sborná rozstřílela 6:1. Mix zónou, kde mají být hráči ihned k dispozici pro rozhovory, Rusové jen mlčky prošli a ukryli se ve své šatně.

Rusko - Dánsko (Pavel Dacjuk dává gól)

Tým tak porušil pravidla nařízená Mezinárodní hokejovou federací (IIHF). Po naléhání jejích lidí z tiskového oddělení to výprava vyřešila po svém: z šatny před novináře vyslala dva nezkušené mladíky. Byli to Dmitrij Kulikov s Arťomem Anisimovem. "Je to rozhodnutí týmu, víc to nebudu komentovat," povídal Anisimov.

Trenér Bykov byl ale už ostřejší: "Vy nechápete, proč nechtějí mluvit? Já jim rozumím. Zajímá vás, co dělají mimo led, přitom vaší prací je psát o zápasech." Šlápl však malinko vedle. Po olympijském nezdaru ve Vancouveru se ruský tisk do týmu pořádně opřel.

Podle některých zdrojů hráči flámovali po večerech v tamních barech a opíjeli se do němoty. "Třeba Pavel Dacjuk takovým způsobem, že si podnapilý lehl doprostřed silnice a bylo mu jedno, co v tu chvíli dělá," popisoval jeden z nich.

Německo - Rusko (Ovečkin se raduje z branky s koučem Bykovem).

Kritika byla už po olympiádě
O víkendu kanál Rusko 2 uvedl, že v Kolíně nad Rýnem spatřil některé hráče, jak si dopřávají alkohol s cigaretou v ruce. "Není to pravda," ohradil se Vladislav Treťjak, prezident ruské hokejové federace. "Takové obvinění hráče uráží."

Už v neděli proto vydal prohlášení, v němž se psalo: "Obracíme se na všechny kolegy pracující v oblasti žurnalistiky s pochopením toho, co se děje. Hráči potřebují vaši podporu vyjádřenou v profesionálním přístupu k jejich práci." Zároveň se včera rozhodl prolomit ledy, když po tréninku svolal zvláštní tiskovou konferenci.

Německo - Rusko.

Uvedl, že situaci probral s kapitánem Iljou Kovalčukem. Proto pětice hráčů mluvila už včera. "Zbytek bojkot zruší po utkání s Finy." To Rusy čeká dnes večer, může to být jen další korálek na šňůru vítězství – v Německu na cestě za obhajobou titulu dosud nezaváhali.

Možná je tým letos až příliš suverénní, ale jednu svou slabinu už odkryl: že jestli ho může něco zastavit, pak je to především on sám.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!