Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zabiju tě, vyhrožují fanoušci Sobotkovi. Rusové ho nechtějí pustit do Česka

Sport

  17:40
PRAHA - Připojení útočníka Vladimíra Sobotky z Omsku k české hokejové reprezentaci se odkládá na neurčito. Vedení národního týmu sice požádalo o jeho uvolnění, aby Sobotkovy problémy se zády mohli doléčit specialisté v Česku, Avangard je však proti. Omsku skončila sezona KHL po vyřazení ve čtvrtfinále s Ufou 18. března, klub však zatím trvá na tom, že osmadvacetiletý centr zůstane v Rusku.

Vladimír Sobotka v souboji s Rusem Kugryševem. foto: Reuters

Sobotka sehrál v play off jen dva z 11 zápasů a v sérii s Ufou nenastoupil vůbec. „Poslali jsme do Omsku žádost o uvolnění na první dva kempy i na přípravném zápasy s Německem, Švýcarskem a Finskem. Ostatní hráče nám uvolnili bez problémů, ale u Vládi Sobotky napsali, že ho neuvolní. Že je zraněný a uvolní nám ho až sedm dní před mistrovstvím světa,“ řekl novinářům manažer českého týmu Martin Loukota.

„(Generální manažer) Sláva Lener to řeší s vedením Omsku a šéfem Ruského hokejového svazu panem Treťjakem,“ navázal Loukota s tím, že Omsk si vybírá jiný bod regulí, než by měl být nyní aplikován. „Je tam uvedeno několik bodů. Oni si vybrali bod o mistrovství světa, kde je opravdu napsáno, že uvolní hráče sedm dní předem. Ale pak je tam také bod o mezinárodních zápasech a tam je 48 hodin před začátkem toho utkání.“

Červenka po vyřazení Chomutova končí v extralize, rád by znovu zkusil NHL

Podle dalšího bodu se má nominace nahlásit klubu 21 dní dopředu, ale ten podle Loukoty nebylo možné aplikovat. „To bychom jim psali třeba někdy v době, kdy prohrávali 1:3 na zápasy v play off. To by asi nechtěli vůbec. Žádost o uvolnění jsme poslali až v době, kdy z play off vypadli. Řešíme to, psali jsme jim, že bychom ho chtěli léčit tady v České republice,“ doplnil Loukota.

Sobotka situaci řeší se svým agentem. „Jsme s Vláďou v kontaktu, chceme ho sem dostat. Má ještě platnou smlouvu do příštího roku. Co vím od Vládi, tak mají v Omsku až 4. dubna sraz a měli by začít trénovat,“ přiblížil Loukota. „Chtěli bychom ho tady léčit, každý den může hrát roli, proto bychom ho chtěli co nejdříve tady. Doktor nějaké lékařské zprávy má, ale něco jiného je tady ho vyšetřit,“ dodal.

Fanoušci mu vyhrožují

Kouč Vladimír Vůjtek se Sobotkou, který nechybí ani v nominaci budoucího trenéra Josefa Jandače na zářijový Světový pohár, počítal jako s jedním z lídrů pro šampionát v Rusku. „Je to komplikace. Moc by nám chyběl. Už to má ale delší dobu. Vynechal kvůli nim dva reprezentační turnaje i play off. Je to něco vážnějšího,“ prohlásil Vůjtek.

Sobotka po vyřazení Omsku čelil slovním výpadům a výhružkám fanoušků, kteří tak reagovali na jeho absenci kvůli zranění. „Nejsem z toho šťastný, ale musím někde začít. První věc je mé zranění, které trvá tři měsíce a kvůli zraněným zádům jsem nemohl pořádně chodit nebo bruslit. Snažil jsem se vrátit, ale zranění mi to nedovolilo,“ reagoval Sobotka na svém facebookovém profilu k návratu na led pro dvě utkání.

„Věřte mi, že není jednoduché sledovat své spoluhráče na ledě, kterým nemůžete pomoct. Takže tady prosím není žádný důvod pro komentáře typu: Zabiju tě nebo Nemůže se dočkat, až ti dám do huby. Děkuji těm, kteří tomu rozumí. Hrál jsem předtím i se zlomeninou v rameni, ale teď je to složité a musím se dát dohromady,“ napsal Sobotka.

Autor: