Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ruští hokejisté jsou bez trenéra, Biljaletdinov na lavičce skončil

Sport

  14:20
MOSKVA - Dělat trenéra ruské reprezentace, to je státní záležitost. Ten dosavadní Zinetula Biljaletdinov, jenž neuspěl na olympiádě v Soči, končí a šéf tamního hokeje Vladislav Treťjak jednal s ministrem sportu Vitalijem Mutkem o jeho nástupci.

Zinetula Biljaletdinov. foto: Reprofoto

Rusové v Soči moc toužili po zlatu, ovšem tým zklamal a vypadl už ve čtvrtfinále. Svět obletěly obrázky schlíplých tváří prezidenta Vladimíra Vladimíroviče Putina i předsedy vlády Dmitrije Anatoljeviče Medveděva.

Bylo jasné, že přijde změna na trenérském postu, ačkoli Biljaletdinov prohlásil: "Těsně po čtvrtfinálové porážce jsem řekl, že bych rád zůstal."

Nezůstal, i když nebyl odvolaný ani nepodal rezignaci. Prostě mu 1. března skončila smlouva. Kouč k tomu říká: "Postupem času se mi všechno rozleželo v hlavě a rozhodl jsem se, že by bylo správné odejít. Nesplnil jsem úkol, měli jsme být mnohem úspěšnější."

To bylo krátce po jednání hokejové federace na ministerstvu sportu, ze které vzešlo následující: byla ustanovena komise expertů pod vedením Borise Majorova, v níž jsou Vladimír Petrov, Sergej Gimajev, Boris Michajlov, Vladimír Šadrin a Andrej Kovalenko. K nim později přibudou ještě další dvě jména.

Už nyní je ale zřejmé, že Biljaletdinovým nástupcem bude Olegs Znaroks, současný kouč Dynama Moskva a bývalý lotyšský (i sovětský) reprezentant, který má od roku 2001 také německé občanství.

Účastnil se totiž jednání s ministrem Mutkem. Po něm však na žádost dopisovatele deníku Sport-Express o rozhovor lakonicky odpověděl: "Ne." Nezbývá tedy než si počkat, jak ruští experti a státníci rozhodnou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...