Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Růžička by do reprezentace chtěl, ve Slavii by vedl jen mládež

Sport

  10:08aktualizováno  13:12
PRAHA - Už jen na vedení hokejové Slavie závisí, zda se Vladimír Růžička stane novým trenérem národního mužstva. Kouč pražského klubu potvrdil zájem nastoupit na uprázdněné místo po Aloisi Hadamczikoví, čeká však na to, zda ho uvolní klub, v němž má smlouvu.

Vladimír Růžička. foto: ČTK

"Slavia má zítra jednání, kde se budou domlouvat podrobnosti. Závisí to už jenom na tom," řekl Růžička v úterý dopoledne. "Po schůzce s vedením uvidíme." Již v pondělí však serveru Lidovky.cz řekl majitel klubu Richard Benýšek následující: "Slavia si plně uvědomuje současnou situaci, na kterou dlouhodobě upozorňuje, a proto je připravena podat českému hokeji pomocnou ruku."

Kromě slávistického managementu bude ve středu zasedat i výkonný výbor hokejového svazu, který bude hodnotit vystoupení reprezentace na olympiádě a schvalovat nového trenéra. Už nyní je však na 99 procent jasné, že se bude jednat právě o Růžičkovi.

Dlouholetý kouč Slavie chce dokončit rozehranou sezonu na střídačce svého extraligového celku a v klubu by zůstal i nadále. Pracoval by však pouze u mládeže. Post trenéra A týmu by po skončení ligového ročníku opustil po dlouhých dvaceti letech.

Názor

O místu u reprezentace zatím Růžička uvažuje jen do konce příští sezony, kdy je na programu mistrovství světa v Praze. "Nechci dlouhodobou smlouvu," uvedl. "Chci, aby byla jen do příštího šampionátu. Pak se uvidí, co bude dál."

Padesátiletý kouč vedl národní mužstvo už dvakrát, v roce 2005 a 2010 s ním získal zlato na mistrovství světa. Po skončení jeho reprezentačního angažmá ho v obou případech vystřídal Alois Hadamczik.

O čem ještě Růžička v úterý dopoledne hovořil?

O riziku
Vím, že taková nabídka se nedostává každý den. Já osobně ji dostal jenom jednou, když neberu ten rok, kdy zemřel Ivan Hlinka, a já tam byl jenom na záskok. Těší mě to, na druhou stranu vím, že jdu s hlavou na špalek. Sám jsem si neúspěch prožil na MS v Bernu a na olympiádě ve Vancouveru."

O Slavii
"V žádném případě bych neskočil už v průběhu této sezony. Chci ji dokončit, máme před sebou boj o play-off. Opouštět pozici trenéra áčka po dvaceti letech je pro mě strašně složité."

O trenérském týmu
"Jarda Jágr má pravdu, že víc očí víc vidí a víc hlav víc ví. Na druhou stranu vždycky musí být určený člověk, který bude mít hlavní slovo a který rozhodne. Tak to bylo i u Kanady, která měla sice čtyři trenérské persony na střídačce, hlavní slovo měl ale Mike Babcock."

O roli zlaté generace
"Všichni bývalí hráči, kteří v hokeji něco dokázali, by si měli sednout k jednomu stolu a říct, kam by se měl český hokej dál ubírat. Ale především pokud jde o mládež. Není na co čekat, musí se začít pracovat a vytěžit všechny ty zkušenosti."

Rozhovor s Vladimírem Růžičkou o jeho návratu k reprezentaci čtěte ve středečních Lidových novinách

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč