Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Svaz definitivně rozhodl. Národní tým bude trénovat Vladimír Růžička

Sport

  12:07
PRAHA - Už je to oficiální: novým trenérem hokejové reprezentace se stal Vladimír Růžička. Na středečním zasedání ho zvolil výkonný výbor svazu, momentálně se řeší detaily smlouvy.

Trenér Slavie Vladimír Růžička. foto: ČTK

"Dokud není podepsaná smlouva, nemůžu říct, že je to hotové," informoval šéf  Král v nových luxusních prostorách svazu novináře s tím, že právě on byl spolu se sekretářem Martinem Urbanem pověřen členy hokejové vlády k finálnímu jednání se slávistickým koučem.

"Podali jsme si ruce, detaily řešíme. Chceme mu dát čas, aby si vybral realizační tým," dodal Král.

Klíčové bylo, že Růžičku uvolnila po středečním jednání pro potřeby národního týmu Slavia. Uznávaný trenér by měl reprezentaci vést do konce mistrovství světa 2015, které se koná v Praze. Právě tuto podmínku vyslovila Slavia, ve které podepsal v létě novou dlouhodobou smlouvu.

"A déle nechci u týmu zůstat ani já. Teprve po šampionátu v Praze si můžeme říct, jestli to bylo dobré, nebo špatné a můžeme se rozhodnout, co bude dál," řekl samotný Růžička, jenž by chtěl dát šanci také dalším koučům.

Anketa

Souhlasíte s návratem Vladimíra Růžičky na reprezentační střídačku?

ANO 489
NE 186

Od tragické smrti Ivana Hlinky ze srpna 2004 totiž národní tým vedl pouze on, nebo Alois Hadamczik. Může se kouč, který v pondělí rezignoval, vrátit? "O tu funkci se může ucházet každý, takže takový návrh může padnout, ale bych rád, aby těch variant bylo víc. Budeme to řešit s předstihem," uvedl Král.

Časová tíseň částečně způsobila, že se hokejový svaz rozhodl pro Růžičku. Ve hře totiž byl i Josef Jandač, jenž však nabídku kvůli smlouvě ve Spartě odmítl. Král však nevyloučil, že by mohl být sparťanský kouč pro velké turnaje po sezoně Růžičkovým asistentem.

Právě Růžička s Jandačem společně s Ondřejem Weissmannem v květnu 2010 ziskali zlaté medaile na mistrovství světa v Německu. Rok předtím neuspěl na šampionátu ve Švýcarsku, kde jeho tým vypadl ve čtvrtfinále (stejně jako na olympiádě ve Vancouveru).

Při prvním působení u reprezentace slavil druhé zlato na MS ve Vídni a jeho tým nadchl na podzim 2004 na Světovém poháru, v němž přešel přes Švédsko do semifinále, ve kterém smolně vypadl v prodloužení s nabušenou Kanadou.

Král: Vláďa má dar a zvláštní schopnost

"Moc trenérů s titulem a plným náměstím jsem nezažil. Od Vládi si slibuju, že má ten dar přirozeného koučinku, zvláštní schopnost a kouzlo. Neumím to ani pojmenovat. Umí to z těch kluků dostat, vyhecovat je. Nemám to tak, že bych si myslel, že jsme automaticky kandidáti na mediali," řekl Král směrem k očekávání, která jsou spojena s novým koučem národního týmu.

"Těším se na to, bude to velký nový impuls. Všichni Vláďu známe, dojde ke změně, něco se nastartuje. Přeju si, aby zapojoval více mladých hráčů."

Král také vítá případnou spolupráci s dalšími bývalými hráči zlaté generace, kteří už pro svaz pracují a mají trenérské zkušenosti. Jedním z Růžičkových asistentů bude pravděpodobně znovu Weissmann, dalším by mohl být třeba Jaroslav Špaček, naganský šampion, který v loňské sezoně pomohl Plzni k titulu.

"Nemáme ambici do toho trenérovi zasahovat, je to těžkě říkat, aby si vedl někoho jiného," tvrdí Král. Na Růžičkovi tak zavísi osud Slavomíra Lenera, který za Hadamczika působil v roli generálního manažera reprezentace, a dalších členů současného realizačního týmu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...