Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Růžička možná zamíří do NHL, ve hře je i Rusko

Sport

  15:33
PRAHA - Léta si budoval hokejovou Slavii – dnes je z ní nejúspěšnější klub poslední dekády... Už dvakrát přebíral českou reprezentaci – pokaždé s ní dokázal vyhrát titul mistrů světa...

Vladimír Růžička na tréninku národního týmu foto: www.getphoto.cz/Robin Drahoňovský

Uznávaný kouč Vladimír Růžička toho za svou kariéru dokázal už bezpochyby hodně, ale zároveň rád přijímá i nové výzvy. A některé ho přitahují obzvlášť.  Růžička by se totiž mohl stát třetím Čechem v historii, který trénoval v NHL. Sám v rozhovoru s LN připustil, že se na tohle téma bavil už i s Petrem Svobodou, který v zámoří pracuje v roli agenta. "Lákalo by mě to. Je to můj skrytý sen, který bych chtěl zkusit," svěřil se. "Zatím je to ale hodně předběžné."

Ne, nečekejte hned nějaká konkrétní jednání, tahle myšlenka stojí teprve na samém počátku. Přesto není vůbec nereálná. Všechno závisí hlavně na Růžičkově rozhodnutí, zda zůstat u rozdělané práce ve Slavii. Kouč si nechal čas do konce letošního roku.

Lener: Jsem připraven pomoct
Vyhoví-li mu vedení klubu v určitých podmínkách kolem akcionářské otázky, je prý v Edenu připravený definitivně podepsat dlouhodobou smlouvu. V opačném případě ale odejde do ciziny a zůstal by pouze akcionářem Slavie.

Růžička s ní měl podepsat sedmiletý kontrakt už v téhle sezoně, jenže kvůli jistým neshodám svůj verdikt odložil. Před pár dny pak došlo k odprodeji podílu tří akcionářů, s nimiž nechtěl spolupracovat. "Slavia je pro mě číslo jedna, jsem tady moc šťastný," říká.

Právě proto před týdnem odmítl i lákavou nabídku z ruského Omsku, kde chtějí udržet Jaromíra Jágra. Avangard přitom 47letému kouči nabízel hromadu peněz a štědrou volnost s výběrem vlastních hráčů.

Nepřehlédněte

I když k dohodě nedošlo, ozývají se podle informací LN Růžičkovi další zájemci z ruské KHL. "Některé kluby se hlásí s tím, že jsou ochotny klidně na mě i rok počkat," potvrdil slávistický "boss". "Pokud se opravdu rozhodnu ze Slavie odejít, bude to NHL či Rusko. Nic jiného nepřipadá v úvahu."

Před ním v zámořské lize dostali trenérské angažmá pouze dva Češi: Ivan Hlinka a Slavomír Lener, strůjci naganského úspěchu. První jako hlavní kouč prožil sotva rok v Pittsburghu, druhý si ve funkci asistenta získal kredit během několika sezon v týmech Calgary a Floridy. Potenciál má ale i Růžička.

I proto za ním se svým nápadem přišel Petr Svoboda, muž žijící v Edmontonu, který ho do kanadského města před více než 20 lety přivedl i jako hráče. "Nechtěl bys zámoří zkusit?" položil mu otázku. A Růžičkovi to začalo vrtat hlavou. Tak vrtat, že tohle téma už probíral i s Lenerem, jenž mu NHL doporučuje a je prý ochoten mu v námluvách pomoci. "V Americe moc dobře vědí, jaké má Vláďa úspěchy."

Ten ale zatím tvrdí: "S nikým nejednám a o konkrétní nabídce nevím. Jestli ovšem do zámoří půjdu, tak jedině jako asistent." Odejde-li opravdu ze Slavie, pak jsou jen dvě možnosti: buď pozice hlavního trenéra v KHL, nebo ta za oceánem.

Ten důvod je jasný. Jeho angličtina momentálně není prý na takové úrovni, aby si dovolil držet nad týmem plnou zodpovědnost. "Trvalo by mi rok dva, než bych se zdokonalil a mohl být hlavní kouč."

"Bylo by to lepší," posvěcuje Lener. "Takový kontrakt by s ním nějaký klub v NHL mohl uzavřít." Sám Růžička tvrdí, že vše záleží hlavně na Slavii. Možná teď v klubu stačí jediný spor – a zámoří brzy pozná stratégovy schopnosti.