Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Růžička: Přišli jsme o skvělé hráče a kamarády

Sport

  17:41
Několikrát v rozhovoru zopakoval slovo tragédie. Bývalý reprezentační trenér Vladimír Růžička těžce vnímal skutečnost, že v troskách letadla u Jaroslavle zahynuli tři čeští hokejisté Marek, Rachůnek a Vašíček, navíc i bývalí svěřenci.

Vladimír Růžička foto: ČTK

V prvním rozhovoru nechtěl Růžička příliš mluvit. "Teď jsem to viděl v televizi. Je to obrovská tragédie. Hrozná zpráva. Nezlobte se, ale nemůžu mluvit, musím zase na trénink," řekl stroze Růžička, který se chystal k přípravě svého mužstva, celku Slavie.

Za dvacet minut se sám ozval. "Trénink jsem musel ukončit. I hráči si to přáli. Všichni jsme se navzájem znali. Pepa Vašíček navíc hrával za Slavii," sdělil. "Je mi hrozně po těle. Přišli jsme o vynikající hráče a super kamarády. Nemůžu tomu uvěřit."

Po odmlce pokračoval. "Pokud nejde o život, nejde o nic. Každý se kvůli něčemu rozčiluje, ale až podobná tragédie s člověkem zamává."

Všechny tři hráče jste vedl v reprezentaci a Vašíčka dokonce na Slavii. Byl jste s nimi kontaktu?
Pepu Vašíčka jsem na Slavii letos nepotkal. Na sezonu se připravoval v Havlíčkově Brodě. S kluky jsem si vždycky ale popovídal, když jsme se potkali.

Prohlédněte si fotogalerii z leteckého neštěstí

Záchranáři obhlížejí trosky letadla

Mluvil jste s některými hráči o létání v Rusku?
Vím z doslechu, že se v letadlech necítili úplně jistě.

Letoun byl v provozu od roku 1993 a technické osvědčení mu mělo vypršet 1. října.
KHL se chce přiblížit NHL, ale už kluci říkali, že letadla v Rusku se jim moc nezdají. Přitom Jaroslavl je dost bohatý klub.

Co by se s KHL mělo nadále dít? Od tří začal první zápas, ale byl přerušen.
To určitě bude teprve KHL řešit. Ale přece se teď nebude hrát někde hokej.

Výběr výroků osobností k leteckému neštěstí v Rusku

Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH): "Zpráva o jejich smrti nás šokovala. Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček se významnou měrou podíleli na největších úspěších našeho hokeje v posledních letech, především na zisku zlatých medailí ze světových šampionátů 2005 a 2010. Byli to nejen vynikající hokejisté, ale i výborní kamarádi a lidé."

Vladimír Vůjtek, bývalý trenér Lokomotivu Jaroslavl: "Je to hrozné. Měl jsem tam spoustu blízkých známých, stýkali jsem se s rodinami... A ty kluky jsem ještě před půlrokem trénoval..." "S tím letadlem jsme s týmem létali všude a nebyl jediný náznak nějakého problému. Je to jedno z nejbezpečnějších letadel a bylo o něj perfektně pečováno."

Dominik Hašek, hokejový brankář: "Já se z toho zblázním, to je hrozný, nevím, co na to mám říct." (iHNed.cz)

Vladislav Treťjak, prezident Ruské hokejové federace: "Uděláme všechno pro to, abychom zajistili, že hokej v Jaroslavli nezemře a bude dál žít pro lidi, kteří byli v letadle." (www.sport.sk)

Jozef Golonka, legenda (česko)-slovenského hokeje: "To se ani nechce věřit, že v dnešním moderním, přetechnizovaném světě, kdy se dbá na každý detail, spadne letadlo. Pro mne je to smutné tím víc, že tam byli tři čeští hokejisté a hlavně Paľo Demitra, který patřil k našim oporám na poslední olympiádě ve Vancouveru. Demitra patřil vůbec k nejlepším hokejistům na světě... Je to obrovská ztráta, hlavně proto, že hlavou mužstva není nejlepší střelec, ale ten, kdo mužstvo dokáže stmelit a je respektovaným hráčem. A právě takový Paľo Demitra byl." (www.denniksport.sk)

Robert Reichel, český hokejista: "Je to obrovské neštěstí, že se něco takového stalo. Těžko se mi hledají slova, je to tragédie pro celý světový hokej. Přirovnal bych tuto tragédii k nešťastné havárii fotbalistů Manchestru United (1958)." (slovenská televize TA3)

René Fasel, předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF): "Je to nejčernější den v historii našeho sportu... Je to strašná tragédie pro světové hokejové společenství také proto, že se dotýká tolika národů... Naše myšlenky a modlitby jsou u rodin a přátel obětí."

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!