Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Růžička zveřejnil seznam vyvolených: na MS pojede rekordní počet hráčů

Sport

  21:07
PRAHA - Fanoušci, hokejový šampionát je zde. A přestože se kouči Vladimírovi Růžičkovi před MS nahromadilo 25 omluvenek, stále odjel do Německa velmi silný výběr v čele s Jágrem či Vokounem.

Jaromír Jágr a kouč Růžička foto: ČTK

Lidové noviny vám nyní představí české hokejové reprezentanty, kteří se chystají po tříletém půstu opět potěšit fanoušky cenným kovem.

ČESKÁ NOMINACE NA 74. MISTROVSTVÍ SVĚTA

BRANKÁŘI:
Tomáš Vokoun
Tomáš Vokoun (33 let), Florida Panthers (NHL): Jasná jednička, ve Vancouveru byl nejlepším gólmanem olympiády. Tým na něj spoléhá.

Ondřej Pavelec (22 let), Atlanta Trashers (NHL): Na Švédských hrách prokázal, v jak skvělé je formě. Připraven zastoupit Vokouna.

Jakub Štěpánek (23 let), Vítkovice: Loni na MS byl v roli jedničky. Letos se jako trojka má tenhle talent učit od zkušenějších.

OBRÁNCI:
Michal Rozsíval a Vladimír Růžička
Michal Rozsíval (31 let) New York Rangers (NHL):
Jediná defenzivní posila ze zámoří. Měl by řídit obranu a předávat zkušenosti ostatním.

Karel Rachůnek (30 let) Dynamo Moskva (KHL): V posledních době stabilní člen reprezentace. V Dynamu skončil, bojuje o nové angažmá.

Miroslav Blaťák (27 let) Salavat Julajev Ufa (KHL): Jediný bek týmu, jenž byl letos na OH. Jeden z nejlepších obránců v Evropě.

Filip Novák (27 let) MVD Balašicha (KHL): Za české barvy toho moc neodehrál, ale v Rusku zažil skvělou sezonu a došel až do finále.

Petr Čáslava (30 let) CSKA Moskva (KHL): Pravidelně se účastní šampionátů. Po Jágrovi má připsáno nejvíce startů za reprezentaci.

Ondřej Němec (26 let) Karlovy Vary: Před rokem ho nikdo moc neznal, ale na MS nezklamal. Letos si chce spravit zklamání z ligy.

Michal Barinka (25 let) Vítkovice: Tvrdý a důrazný, s nikým se nemazlí. Loni ho na MS sužovalo zranění, teď se touží předvést.

Petr Gřegořek (31 let) České Budějovice: Subtilnější typ, spíše technický. V lize nadprůměrný, nemá zkušenosti z mezinárodního hokeje.

Angel Krstev (29 let) Färjestads (Švéd.): Řízný, tvrdý, s bohatými zkušenostmi z extraligy.  Na mezinárodní scéně však zatím nevynikl.

Tomáš Mojžíš (28 let) MoDo Hockey (Švéd.): V národním týmu zatím nemá moc zkušeností. Stejně jako svoje místo v nominaci na MS.

ÚTOČNÍCI:
Jaromír Jágr a Pavel Kolář
Jaromír Jágr (38 let) Avangard Omsk (KHL): Stále největší star týmu, nejdůležitější hráč. Vůdce, střelec i tvůrce hry. Pravý postrach soupeřů.

Jakub Voráček (20 let) Columbus (NHL): Má být budoucností českého hokeje. Na svém prvním MS může svůj talent naplno předvést.

Jakub Klepiš (25 let) Avangard Omsk (KHL): Stále dost mladý, ale v reprezentaci už pořádně ostřílený mazák. Jede na třetí MS po sobě.

Roman Červenka (24 let) Slavia Praha: Nejlepší hráč extraligy, jenž má nakročeno do ciziny, má být i tahounem české ofenzivy.

Tomáš Rolinek (30 let) Magnitogorsk (KHL): Srdcař, bojovník, obrovský dříč. A patriot. Na Švédských hrách se dočkal pocty kapitánského céčka.

Jan Marek (30 let) Magnitogorsk (KHL): Kanonýr, který má problém se sebevědomím. Potřebuje se chytit gólem, aby si začal věřit.

Jakub Voráček střílí gól.

Jiří Novotný (26 let) Barys Astana (KHL): Má zkušenosti i z NHL, se 191 cm je nejvyšší forvard týmu. I proto je důrazný v brankovišti.

Lukáš Kašpar (24 let) Kärpät Oulu (Fin.): Trochu neznámá, benjamínek v národním týmu. Na turnaji ve Švédsku se však jevil dobře.

Petr Hubáček (30 let) Kometa Brno: Gólů letos příliš nedával, přesto platný určitě je. Tvořivý centr se smyslem pro kombinaci.

Marek Kvapil (25 let) Vítkovice: Loni si řekl o nominaci, ale na MS doplatil na výběr hvězd. Letos cítí svou druhou šanci.

Petr Koukal (27 let) Pardubice: Pardubice jako kapitán dovedl k titulu, jenže o místo v reprezentaci se musí ještě poprat.

Petr Vampola (28 let) Plzeň: Šikovný štírek, za poslední rok ohromně vyrostl. O svém umu přesvědčil i v přípravě na MS.

Martin Růžička (24 let) Třinec: V národním týmu toho odehráno moc nemá, ovšem ve Švédsku se nebál a byl vidět.

Jan Kovář (20 let) Plzeň: Další talent, dravý a průbojný. Nic se od něj neočekává, ve výběru se zatím rozkoukává.

REALIZAČNÍ TÝM:
Vladimír Růžička s nárdním týmem
Vladimír Růžička
-hlavní trenér

Josef Jandač - asistent trenéra

Ondřej Weissmann - asistent trenéra

František Černík - generální manažer

Martin Loukota - týmový manažer

Tomáš Vyskočil - týmový lékař

Petr Bílek - kustod

Pavel Vlašič - kustod

Autor: