Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Růžičkovi se omluvili další hráči. Na MS budou chybět Palát, Gudas a Šustr

Sport

  10:26aktualizováno  13:23
PRAHA - Hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Minsku neposílí ani jeden z trojice hráčů Tampy. Útočník Ondřej Palát i obránci Radko Gudas a Andrej Šustr se z různých důvodů omluvili. Řekl to generální manažer národního týmu Slavomír Lener.

První gól útočníka Ondřeje Paláta přispěl k vítězství Tampy Bay nad Pantery. foto: ČTK

"Palát i Gudas dohrávali se zraněním a neprošli výstupní lékařskou prohlídkou. Šustr se po dohodě s agentem omluvil, protože nemá pro příští sezonu smlouvu," uvedl Lener agentuře ČTK. Palát s Gudasem tak nenavážou na svůj start na olympijských hrách v Soči.

Palát odehrál tři ze čtyř zápasů play off proti Montrealu a absentoval i v závěru základní části zámořské soutěže. Přesto měl trenér Vladimír Růžička o služby kandidáta na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL zájem.

Růžička: Počet omluvenek se projeví i v nominaci na MS v Praze

"Před prvním kolem vždy téměř všichni řeknou, že jo a pak se to nějak vyvine. A nejedou. U mladších hráčů mě to ale překvapuje," přiznal kouč.

Stejně jako asistentovi Jaroslavu Špačkovi se mu příliš nezamlouvá, že mladší hráči své omluvenky zdůvodňují končící smlouvou. V minulosti se to nedělo. "Určitě jsou současní hráči jiní než dřívější generace. Nedovedu si představit, že by to za mě rozhodoval agent. To si rozhoduji sám. Je to jejich věc a samozřejmě, že to respektuju," řekl Růžička.

"Hovořil jsem s ním osobně, stejně jako s generálním manažerem Tampy Yzermanem. Měl otřes mozku i poraněné rameno a dohrával pod prášky. Navíc stejně jako Šustr nemá smlouvu," řekl Lener.

Podobně je na tom po zdravotní stránce Gudas. "Ten má léčit zraněné koleno v zámoří a ani teď nepoletí domů," doplnil generální manažer.

Trojice Tampy přibyla na seznam hráčů z NHL, kteří se Růžičkovi omluvili. Z různých důvodů na MS nepojedou Marek Židlický, Zbyněk Michálek, Ladislav Šmíd, Milan Michálek, Aleš Hemský nebo Patrik Eliáš. Svůj start zatím potvrdil jen Jiří Hudler z Calgary, který se k týmu připojí příští týden v úterý.

Kouč Růžička bere situaci s omluvenkami s nadhledem. "Po olympiádách je to pořád stejné. Dalo se to čekat. Pro všechny je to stejné, i další země jsou na tom podobně," řekl novinářům v Basileji, kde reprezentace absolvuje dvě přípravná utkání s domácím Švýcarskem.

"Uvidíme, jak to dopadne. Ještě se vyvíjí situace kolem hráčů z prvního kola," poukázal na boje ve Stanleyově poháru, kde proti sobě hraje několik týmů, jejichž hráči svůj start na MS přislíbili.

Autoři: ,