Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Různý osud veteránů NHL: Pronger pokračuje, Sakic se loučí

Sport

  12:39
NEW YORK - Hokejový obránce Chris Pronger podle všeho zakončí svou aktivní kariéru v dresu Philadelphie. Čtyřiatřicetiletý držitel takzvaného zlatého hattricku podepsal s Flyers novou sedmiletou smlouvu, která mu zajišťuje příjem 35 milionů dolarů. Philadelphia získala Prongera před několika dny výměnou z Anaheimu.

Paul Holmgren a Chris Pronger. foto: AFP

Obě strany dohodu potvrdily v oficiálním prohlášení. "Jsem šťastný, že budu moci kariéru dohrát ve Philadelphii a budu moci nastupovat řadu let s logem Flye

Sakic mluví o konci kariéry

Kapitán hokejistů Colorada Avalanche Joe Sakic, který kvůli problémům se zády vynechal téměř celou uplynulou sezonu, se po 20 letech v NHL chystá ukončit kariéru. Podle agentury AP má čtyřicetiletý útočník své rozhodnutí oznámit na čtvrteční tiskové konferenci.

Sakic se chystá s hokejem skončit po nejhorším ročníku v kariéře. Problémy se zády mu v uplynulé sezoně dovolily odehrát jen 15 zápasů a v lednu se podrobil operaci. Loni v prosinci si navíc při práci se sněžnou frézou zlomil tři prsty.

Mistr světa z roku 1994 v zámořské soutěži nehrál za jiný tým než Colorado Avalanche a jeho předchůdce Québec. V dresu kanadského celku poprvé nastoupil v sezoně 1988/89 a celkem v NHL odehrál 1378 zápasů, ve kterých nasbíral 1641 bodů (625+1016). Po přestěhování Nordiques do Colorada získal s týmem dva Stanley Cupy (1996 a 2001), v roce 2002 dovedl kanadský výběr k olympijskému zlatu.

rs na dresu," uvedl Pronger, jenž má ve smlouvě klauzuli, která mu zaručuje, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu.

Nadšen z dohody byl i generální manažer Philadelphie Paul Holmgren, jenž potvrdil, že nová dlouholetá smlouva s vítězem Stanleyova poháru v roce 2007 byla prioritou klubu.

"Je to jeden z nejlepších obránců v celé NHL," podotkl Holmgren. Kanadský bek měl pro nadcházející sezonu smlouvu na 6,25 milionu dolarů.

Pro vítěze Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce i Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče z roku 2000 ještě při působení v St. Louis je Philadelphia páté působiště v NHL.

Kariéru načal v Hartfordu, který si jej vybral v roce 1993 jako dvojku draftu. Po dvou letech odešel do St. Louis, kde strávil devět sezon, následně zamířil do Edmontonu a od roku 2006 hrál v Anaheimu.

Bez dvou centimetrů dvoumetrový a stokilový Pronger v NHL nasbíral v 1022 zápasech 606 bodů za 142 branek a 464 asistencí, na svém kontě má i 1457 trestných minut. Ve 147 utkáních play off přidal 22 tref a 80 přihrávek.

Autor: