Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

S takovými výkony můžeme být klidně mistry světa, říká expert

Sport

  19:22
PRAHA - Byla to bitva o všechno. Čeští hokejisté si s ní však poradili jako ostřílení veteráni. Na mistrovství světa porazili Norsko jasně 7:0 a postoupili do čtvrtfinále. "Věřím, že přejdeme i přes Švýcarsko až do semifinále a zahrajeme si o medaile," říká trojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa a majitel stejného kovu z olympijských her 1992 v Albertville Otakar Janecký. "A klidně můžeme být i mistry světa," dodává.

Česká republika - Norsko. Čeští hráči se radují z gólu foto: ČTK

Je tohle výsledek a výkon, který by mohl český tým definitivně povzbudit před vyřazovacími boji šampionátu?
Klukům tentokrát nemůžeme nic vytknout. Tým na to měl celou dobu, bylo to v něm. Ale až s příjezdem Plekance a Židlického našla reprezentace potřebný klid. V zápase proti Kanadě jsme ukázali potenciál a s Norskem už bylo jasně vidět, že jsme se dosud na turnaji jen hledali.

K TÉMATU

Takže velkou zásluhu na vzestupu formy přičítáte posilám Plekancovi se Židlickým?
Tomáš Plekanec tomu dal šťávu, nahrál na první tři góly a dodal nám sebevědomí. Zachoval se jako správný vůdce. Konečně jsme po dlouhém hledání našli ideální složení formací. Někde v novinách jsem si přečetl, že si Jirka Tlustý vynutil, aby mohl hrát s Plekancem. Ale mě to přijde logické. Vždyť spolu ti dva hráli v české extralize za Kladno a tak by to udělal každý správný trenér.

Otakar Janecký

Troufnete si říci, kam až to může po skvělém posledním výkonu v základní skupině tým dotáhnout?
Jak se dívám na rozlosování a dosavadní průběh turnaje, tak můžeme být klidně mistry světa. Jsme přece jedním z mála mužstev, které mají na soupisce dvanáct hráčů z NHL. A to je obrovská síla. Když si přehrávám naše poslední dva zápasy s Kanadou a Norskem, tak si troufám říci, že tým na to určitě máme dostatečně kvalitní.

Takže věříte, že hokejisté zvládnou čtvrteční čtvrtfinálový zápas proti na mistrovství světa dosud neporaženým Švýcarům?
Kolik týmů vyhrálo šampionát, aniž by předtím neprohrálo alespoň jeden zápas? To se nestává. Věřím, že přejdeme přes Švýcarsko do semifinále a zahrajeme si o medaile. Ve skupině nás sice porazili 5:2, ale my jim to teď vrátíme. Bude to úplně jiný zápas než předtím. Nastoupí proti sobě dvě jiná mužstva a ve vyřazovací fázi bude i jiná situace, motivace a atmosféra.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!