Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

S tímhle kádrem míříme vysoko, říká brankářská jednička Salák

Sport

  7:30
PRAHA - Hokejová reprezentace už zná muže, který jí má v Praze vychytat cestu za medailí. Brankářem č. 1 je Alexander Salák. Před 11 lety se na šampionát v Praze koukal jen v televizi na internátu. A snil.

Trénink českých hokejových reprezentantů 27. dubna v Praze. Brankář Alexander Salák. foto: ČTK

„I když já nikdy nevěřil, že bych si mohl zahrát na mistrovství světa. A vidíte, před dvěma lety jsem na něm poprvé chytal a dnes jsem tady,“ říká hrdě 28letý brankář Alexander Salák.

Už od minulé středy měl kouč Růžička jasno, že z něj udělá na šampionátu v Praze gólmana číslo 1, až teprve v pondělí mu ale své rozhodnutí řekl. Salák pak přestoupil před novináře, na hlavě měl kapuci, potutelně se usmíval. „Gratulujeme,“ slyšel nejdřív. On ale odvětil: „Ještě přeci není k čemu.“

Trenér Vladimír Růžička na tréninku českých hokejových reprezentantů 27. dubna...
Zprava Jaromír Jágr a Jakub Klepiš na tréninku českých hokejových reprezentantů.

Ne? Ani k tolik sledovanému postu?
Já chci hlavně vyhrát a je mi jedno, v jaké to bude pozici. Jsem tu proto, abychom udělali nějakou medaili, tak ji snad uděláme.

Vy ale ponesete největší zodpovědnost.
Půjdu na hřiště a budu se snažit předvést co nejlepší výkon, jaký budu umět. Tím to pro mě hasne. Jasně, Růža mi věří, ale on věří všem třem brankářům. Budu se snažit vydat to nejlepší, aby to dopadlo dobře.

Pomohou vám zkušenosti z loňska, kdy jste byl na šampionátu rovněž jednička?
Pomohou. Je to pro mě čtvrtý velký turnaj a těžké zápasy, které to přináší, vám přidávají zkušenosti. Navíc platí, že po každém utkání, které odehrajete, si víc na hřišti rozumíte s kluky před vámi.

Jste připravený odchytat všech sedm utkání ve skupině?
Jasně!

Věříte v medaili? Posílejte vzkazy do české kabiny, hokejisté odpoví

Hrát mistrovství v Praze je pro české hokejisty vrchol, že?
To už mě ženete do důchodu? Ne, žertuji. Je to super, mám obrovskou radost a jsem šťastný, že tady vůbec mohu být. Praha je jedinečná, však víte, jak tady vypadaly minulé šampionáty. Jsme hokejový národ, lidi hokej milují, v tom to bude jedinečné. Poženou nás dopředu, bude to prostě nádhera.

Dnes se otevřela hokejová Síň slávy, třeba tam po turnaji bude i vitrína o vás.
Rádi bychom tam přidali nějakou placku, vážně by každá medaile tady byla super. Cíle máme velké, míříme vysoko a s tím kádrem, který se tu sešel, můžeme i vysoko doletět.

Mění se pro vás příprava na zápasy, když budete jednička?
Ani ne. Každý gólman má svou rutinu a je zvyklý na něco jiného. Snažíte se trénovat naplno, ať jste jednička či dvojka, abyste se připravil na zápas. Já si jen řeknu, co potřebuji během tréninku.

Tak jaká rutina bude u vás panovat v pátek před prvním utkáním proti Švédsku?
Klasika. Už jsem ve věku, že do toho půjdu stejně, ať je to zápas v klubu či na mistrovství světa, abych si nemusel nic vyčítat. Ale kdybychom pak Švédy cvakli, vůbec bych se nezlobil.

Co říkali na vaši pozici ostatní gólmani? Ondřej Pavelec bude dvojka, Jakub Kovář zase trojka.
Bavíme se normálně. Známe se dlouho, s Kovym jsme toho odjezdili spoustu. Je to dobře namixované. V české kabině nikdy nebyl problém. Na olympiádě byly naše pozice jiné, na jiných šampionátech taky. Každý z nás jsme byli někdy jedničkou, dvojkou i trojkou , takže se těším, že si klukama tady hezky zahrajeme.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!