Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Přemohl ho únavový syndrom. Hnilička se po kariéře stará o nové hvězdy

Sport

  8:59
PRAHA - Jako hokejový brankář zažil několik velkých triumfů, jindy ho ale fanoušci za matné výkony zatracovali. Milan Hnilička (42) naskočil po kariéře na manažerskou dráhu: v současnosti působí u reprezentace do dvaceti let a ve svazu pracuje coby vedoucí rozvoje.

JEŠTĚ V BRANKÁŘSKÉM. Milan Hnilička ukončil kariéru v roce 2010. foto: Archiv

V mohutné gólmanské výstroji strávil většinu svého dosavadního života. V extralize chytal za Kladno, Spartu nebo Liberec, v NHL oblékal dres Atlanty či Los Angeles. A s národním týmem nastoupil do 106 utkání a získal tři tituly mistra světa i olympijské zlato.

Dnes už pátým rokem sleduje zápolení mezi mantinely jen z tribuny. Kariéru mu ukončil chronický únavový syndrom (CFS), jímž trpěl i tenista Radek Štěpánek nebo plzeňský fotbalista František Rajtoral.

Šampioni po letech

Seriál přináší příběhy sportovních hvězd let minulých o tom, jak je těžké se srovnat s koncem kariéry a najít nové místo, smysl a uplatnění v „civilním“ životě.

Všechny dosavadní díly naleznete ZDE.

Hnilička se ještě zkoušel vrátit na vrcholnou úroveň, ale ve Slavii se v sezoně 2009/10 loučil po třech zápasech s hrozivým průměrem 4,38 branky na zápas.

„Neskončil jsem tak, jak jsem si vysnil. Ale takhle na to nenahlížím. Tuhle etapu jsem v sobě uzavřel a hotovo. Teď mám před sebou jiné výzvy, které mě posouvají dopředu,“ říká Hnilička pro Lidovky.cz.

Na novou roli si musel zvyknout rychle. V Mladé Boleslavi mu nabídli funkci sportovního manažera a Hnilička kývl. Přechod z kluziště za pracovní stůl byl ale prý složitější, než si původně myslel.

„Do té doby jsem se vlastně staral jenom o sebe. Teď jsem musel řešit všechny okolo a pracovat s ostatními, byl to nezvyk,“ přiznává.

Litoměřický rodák se krátce přimotal i na střídačku. Bylo to v listopadu 2011, kdy byl vedením středočeského klubu dosazen po odvolání realizačního týmu do role asistenta hlavního kouče Vladimíra Hiadlovského. Trenérem na plný úvazek ovšem nikdy být nechtěl.

V Boleslavi skončil po personálním zemětřesení, které mužstvo postihlo po bídných výkonech, jež vyústily až v nepovedenou baráž proti Chomutovu a ztrátu extraligové příslušnosti.

Hniličku poté zaměstnávala práce u reprezentačního výběru sedmnáctiletých, dnes zastává kromě jiného funkci manažera u hokejové dvacítky.

S odstupem času přiznává, že měl štěstí. Jak v kariéře, tak i po ní. „Těžím ze svých hokejových zkušeností. Léta se znám se Slavomírem Lenerem, který mě na manažerské pozice dosadil. Byl jsem hrozně rád, že to klaplo. Práce mě baví, rozvíjím se a získávám zkušenosti.“

JAKO TRENÉR. Milan Hnilička (vlevo) „zaskočil“ v Mladé Boleslavi i coby kouč.

Hnilička je zároveň i šéfem rozvoje českého hokeje, což je pozice, kterou svaz vytvořil po finančně úspěšném mistrovství světa v Praze a Ostravě, a má za úkol sjednotit metodiku výuky, zvýšit počet profesionálních trenérů a klást důraz na výchovu talentů.

Proměnil se také ve fanouška, palce drží především reprezentaci na mezinárodních akcích a odmítá tvrzení, že česká brankářská škola v současnosti zaostává.

„Podívejte se na Pavelce nebo Neuvirtha, kteří předvádějí skvělé výkony v NHL,“ připomene Hnilička své nástupce.

Volný čas věnuje rodině, především dvěma dcerám, které hrají tenis nebo golf. Starostlivý otec však nezapomene připomenout: „Číslem jedna u nás bude vždycky škola.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!