Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šance udržet Kováře po sezoně je minimální, je si vědom Straka

Sport

  14:37
Plzeň - Od prosincového návratu útočníka Jan Kováře se hokejisté Plzně vyšplhali z devátého na druhé místo extraligy a bojují o obhajobu Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části. Majitel a generální manažer Západočechů Martin Straka si pochvaluje, jak klíčový příchod celé mužstvo nastartoval.

Jan Kovář slaví branku. foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Je to o hlavě a člověk zírá, co udělá příchod jednoho hokejisty. Kovin to tady celé otočil,“ řekl Straka novinářům po páteční výhře Indiánů na ledě Mladé Boleslavi 4:1, po které se přiblížili vedoucímu Liberci na rozdíl dvou bodů.

Od příchodu hvězdy KHL minulých pěti sezon Plzeň z 25 utkání jen třikrát nebodovala a pouze pětkrát prohrála. „Je fakt, že po příchodu Kovina jsme se nastartovali. Najednou všichni dostali sebevědomí a všichni hrají skvěle,“ doplnil Straka. Po Kovářově boku opět vládne extralize i Milan Gulaš, který v minulém ročníku kraloval po boku Tomáše Mertla, současného hráče Kunlunu v KHL.

„Pokud to zrovna náhodou nevyjde Gulymu s Kovinem, zaskočí druzí. Je krásné vidět, s jakou sebedůvěrou hrají už všichni. A to je pro nás všechny hrozně důležité. Dát gól je schopná prakticky každá formace,“ pochvaloval si Straka. „Funguje to, je tam lehkost, pohyb, momentálně je tam úplně všechno včetně štěstí. Díky té pohodě víme, že dokážeme otáčet zápasy. Ale celé se to může změnit, je lepší to moc neprožívat,“ řekl.

Jan Kovář slaví branku.
Na ledě se potkali plzeňský Jan Kovář a liberecký Petr Jelínek.

Plzeň útočí na obhajobu vítězství v základní části, o čemž se Západočechům ještě před Kovářovým návratem ani nesnilo. Tým zářil v Lize mistrů, kde došel až do semifinále, ale v domácí soutěži se mu tolik nedařilo.

„Chceme vyhrát každý zápas, to je bez debat. Prvním cílem bylo dostat se do čtyřky, tam už asi jsme. Chceme získat co nejlepší umístění. A pokud bude možnost pohár obhájit, budu rád. Když už u toho jsme blízko, proč to nevyhrát. Ale není to nejdůležitější věc, play off je určitě víc,“ podotkl Straka.

Pochvaloval si i formu brankáře Dominika Frodla, defenzivu, hru v oslabení i zlepšené přesilové hry. Navíc podle něj tým i po úspěšném tažení zůstává pokorný. „Trenéři drží kluky zkrátka, máme krásně vyvážený mančaft - starší zkušenější a mladí borci. Strach o tohle nemám,“ podotkl Straka.

Je mu ale jasné, že na příští sezonu Jana Kováře v kádru neudrží. Hvězdný centr se po odchodu ze zámoří, kde se po působení v Magnitogorsku marně snažil prosadit v úvodu tohoto ročníku v NHL v New York Islanders a Bostonu, rozhodl pro návrat do Plzně i v konkurenci lukrativních nabídek ze zahraničí a prodloužil původně krátkodobý kontrakt alespoň do konce ročníku. „Nevím, co by se muselo stát... Teď žijeme touto sezonou a uvidíme, jak to bude dál vypadat. Ta šance je úplně minimální,“ komentoval Straka možnost Kovářova setrvání.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!