130 let
ILJA KOVALČUK, RUSKO. Ryzí kanonýr. V KHL dobyl Gagarinův pohár, zvažuje návrat...

ILJA KOVALČUK, RUSKO. Ryzí kanonýr. V KHL dobyl Gagarinův pohár, zvažuje návrat do NHL. | foto: Reuters

Sázkový vrchol roku se blíží, favoritem jsou hokejisté Ruska

Sport
  •   16:29
PRAHA - Hokejové mistrovství světa, které odstartuje v pátek ve Stockholmu a v Helsinkách, představuje pro české sázkaře vrchol roku. Sázkové kanceláře odhadují, že se prosází více než půl miliardy korun. Bookmakeři favorizují tým Ruska, český výběr je považován za pátého největšího adepta na zisk titulu.

"Číslem jedna jsou letos Rusové v kurzu 3:1, za nimi stojí domácí švédská reprezentace 3,6:1 a jako třetí v pořadí Kanada 4:1. Před českou reprezentací pak stojí ještě Finové 7:1," konstatoval Michal Peterka z Tipsportu, jehož bookmakeři Čechům přisoudili kurz 8:1. Stejné pořadí na prvních pěti místech mají i hlavní konkurenční společnosti, mírně se odlišují jen v jednotlivých kurzech.

S názorem bookmakerů na hlavního favorita turnaje se shodují i sázející, kteří nejvíce věří Rusku. Například u Fortuny jsou obhájci titulu uvedeni jako celkoví vítězové na 30 procentech tiketů. "Nemalá část (25 procent) ale projevila vlastenectví a vsadila na výhru Česka. Na Švédsko připadá 18 procent, Kanadu 15 procent a Finsko deset procent," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain a dodal, že na hokejový šampionát už přijali sázky za deset milionů korun.

"Mezi sázkaři se každopádně vždy najdou 'anarchisté', kteří si vsadí i na hokejové trpaslíky. Evidujeme tak tiket za 100 korun na vítězství Slovinska v kurzu 1250:1," doplnil Šrain.

Hokejové mistrovství světa patří i díky výkonům českého týmu každoročně k vrcholům sázkařské sezony v Česku. Sázkaři na něj prosázejí stamiliony korun a stejně tomu má být i letos. Sázkové kanceláře dokonce očekávají mírný nárůst sázek.

"V loňském roce jsme v Česku na mistrovství světa v hokeji registrovali sázky za téměř 200 milionů korun, letos očekáváme zhruba desetiprocentní nárůst, tedy na 220 milionů korun," prohlásil Šrain z Fortuny.

Ještě optimističtější jsou u konkurenční Chance, kde se loni na hokejový šampionát prosázelo 50 milionů korun. "Letos očekáváme nárůst o 20 procent," řekla ČTK mluvčí Chance Markéta Světlíková s dodatkem, že loni se výrazně dařilo sázkařům. "Přes 95 procent objemu vsazených peněz jsme vypláceli zpět na výhrách. Z pohledu sázkařů tak šlo o jeden z nejúspěšnějších šampionátů," dodala Světlíková.

Enormní zájem o hokejový šampionát vysvětluje mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek absencí další velké sportovní události v tomto roce. Očekává proto rekordní náběry sázek přesahující 300 milionů korun. "Pokud není v daném roce evropský nebo světový fotbalový šampionát, hokejové mistrovství světa v zájmu sázkařů jasně vede. Mírnými konkurenty snad budou tenisové grandslamy French Open a Wimbledon," uvedl Ježek, podle nějž je pro sázkaře poutavé také to, že čeští hokejisté hrají každý rok o nejvyšší příčky.

Důležitost hokejového šampionátu pro české sázkové kanceláře dokazuje také to, že všechny připravily pro své sázející různé novinky a příležitostné sázky. Hodně si slibují také od online sázení, které by právě letos mělo zažít největší boom.

Hlavní favorité MS v ledním hokeji
Celkový vítězTipsportFortunaSynotTipChance
Rusko3:13:13:12,8:1
Švédsko3,6:13,5:13,6:13,5:1
Kanada4:13,75:13,7:13,5:1
Finsko7:17:16,5:17:1
ČR8:18:18:17,5:1

k 30. 4. 16:00 Zdroj: sázkové kanceláře

Autor: ČTK