130 let
Lidé ve Zlíně se loučí s tragicky zesnulým hokejistou a tamním rodákem Karlem Rachůnkem.

Lidé ve Zlíně se loučí s tragicky zesnulým hokejistou a tamním rodákem Karlem Rachůnkem. | foto: ČTK

Sbohem, Karle. Zlín se loučil s Rachůnkem

Sport
  •   19:23
ZLÍN - Zlínem prošel z náměstí Míru v centru města až k místnímu Zimnímu stadionu Luďka Čajky průvod asi 1500 lidí, kteří tak chtěli uctít památku svého rodáka Karla Rachůnka. Hokejový obránce je jednou ze 43 obětí středeční havárie letadla Lokomotivu Jaroslavl.

Fanoušci tiše kráčeli městem, řada z nich na sobě měla zlínské či reprezentační dresy. V čele průvodu nesli černý transparent s bílým nápisem: Karle sbohem, nechyběly ani černé prapory. Tichá vzpomínka vyvrcholila u stadionu zapálením dalších svíček a položením květin k fotografiím Rachůnka i jeho dalších dvou zesnulých kamarádů z národního týmu Jana Marka a Josefa Vašíčka.

Podobná atmosféra panovala ve Zlíně před jednadvaceti lety, kdy tragicky zemřel Luděk Čajka, po kterém je pojmenovaný tamní zimní stadion. Podobně jako v Čajkově případě i u Rachůnka zlínský klub zvažuje vyvěšení jeho dresu mezi klubové legendy pod strop zimního stadionu a také vyřazení jeho čísla ze sady zlínských dresů.

Památku uctili i v Kroměříži, kde se sešlo 200 lidí

Památku hokejistů večer uctili i fanoušci v Kroměříži. Na Velkém náměstí se sešlo zhruba 200 lidí, kteří si díky audio záznamu připomněli prostřednictvím televizních komentátorů slavné momenty zemřelých reprezentantů. Také zde lidé k pietnímu místu s fotografiemi českých hráčů i Slováka Pavola Demitry pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Letoun Jak-42 s hokejisty Lokomotivu se ve středu zřítil krátce po startu z jaroslavlského letiště. Zahynuli téměř všichni členové týmu, včetně českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. V letounu cestovalo 45 lidí, havárii přežili palubní inženýr Alexandr Sizov a hokejový útočník Alexandr Galimov.

V Praze se pietní rozloučení uskuteční v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí. Již od středečního odpoledne ale v rodištích jednotlivých hráčů ve Zlíně, v Havlíčkově Brodu, Jindřichově Hradci, ale i na stadionech v jiných městech lidé spontánně zapalují svíčky a vzdávají čest hokejovým mistrů světa.

Autor: ČTK