Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Selänne vs. Jágr. Souboj hokejových legend bude pokračovat

Sport

  9:00
NEW YORK / PRAHA - Hokejový útočník Teemu Selänne ani ve 43 letech nemá dost. Finský veterán dlouho zvažoval, jestli neskončit, nyní však začal intenzivně trénovat a chystá se na svou poslední sezonu v kariéře.

Sëlanne a Koivu. Odejdou? foto: Reuters

Selänne si podrží primát nejstaršího hráče NHL a naději, že si zase o trochu vylepší úchvatná statistická čísla. Dál navíc může doufat, že v historických tabulkách přeskočí Jaromíra Jágra, druhého nejstaršího borce v zámořské soutěži.

Bitva těchto dvou legend o pozici nejlepšího evropského střelce přitahovala pozornost fanoušků od Jágrova návratu z Kontinentální ligy. Český útočník momentálně nasázel v základní části 681 branek a v nadcházejícím ročníku se může reálně dostat hned před tři kanadské hvězdy – Lemieuxe, Yzermana a Messiera, jenž dal 694 gólů.

ČTĚTE TAKÉ

Selänne za Jágrem zaostává o šest zásahů, je tedy v horší pozici než loni. V uplynulé sezoně totiž nastřílel „jen“ 12 branek, zatímco Jágr jich dal 16.

Situace se ale může rychle změnit, stačí vzpomenout, jak se Jágr střelecky trápil během Stanley Cupu v dresu Bostonu, kde pro změnu lámal smutné rekordy v počtu zápasů bez gólu.

Na druhou stranu je o to víc motivovaný dokázat, že je pořád elitním hráčem. „Čeká mě nejspíš poslední sezona, proto se na ni chci co nejlíp připravit,“ pravil nedávno. V New Jersey Devils by měl mít navíc dostatek prostoru na ledě.

Selänne má místo v sestavě jisté

O ten se ale bát nemusí ani Selänne, jenž má vybudovanou silnou pozici v Anaheimu, kde s největší pravděpodobností bude pokračovat. A ani u něj nemusí mít trenéři strach ohledně tréninkové morálky.

Finský blesk se přes léto udržoval, na led začal chodit už v červenci, nyní přípravu ještě zintenzivňuje společně s několika dalšími hráči z NHL. Kvůli obavám ze zranění dokonce úplně vynechal svůj oblíbený tenis. I z toho je vidět, že úspěchu podřizuje vše.

Oba hráči ze vzájemné úcty o nějaké honbě za titulem nejlepšího Evropana příliš nemluví či ji odmítají. „Jágr je frajer, ale závody s ním neřeším,“ řekl Selänne letos v únoru pro server iDNES.cz.

Stejně mluví i Jágr, který však po svém návratu z Ruska jednou přece jenom naznačil, co si o téhle bitvě myslí: „Kdybych nešel na tři roky do Omsku, bylo by jasno.“

V hokeji jde především o týmový úspěch, ale je jasné, že oba ctižádostiví borci na statistická čísla po očku koukají. Stejně jako všichni ostatní sportovci. Vždyť přece kvůli tomu hrají i ve věku, ve kterém jiní už dávno nabrali kila navíc. Tenhle závod prostě musí pokračovat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!