Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Semifinále Česko-Švédsko: trenér Švédů Gustafsson se bojí Jágra

Sport

  9:57
STOCKHOLM - Švédský tisk hokejistům "Tří korunek" před sobotním semifinále mistrovství světa proti Česku věří, a to i přesto, že komentátoři téměř shodně označují čtvrtfinálové vítězství Švédska nad Dánskem za "neimponující".

Česko - Kanada (Jágrova radost). foto: Radek Petrášek, ČTK

Tisková agentura TT však věnuje pozornost především Bengtovi Akemu Gustafsonovi, pro něhož budou dvě závěrečná utkání na turnaji v Německu zároveň posledními zápasy na postu trenéra národního týmu.

Jágr proti FInsku veřil ve spravedlnost - ČTĚTE ZDE
Češi ve čtvrtfinále vyřadili Finy - ČTĚTE ZDE

Gustafsson by své úspěšné působení, korunované zlatem z olympiády v Turíně před čtyřmi lety, rád završil finálovou účastí na MS. "Zápas proti Čechům však bude tvrdý, posledně proti nám zahráli dobře. Jde o mužstvo s dobrými protiútoky, které rádo otáčí hru," řekl švédský reprezentační kouč.

Gustafsson o Jágrovi

"Musíme dávat velký pozor na Jágra.Není sice tak rychlý, jako býval kdysi, ale stále je s pukem velmi nebezpečný. Kolem branky mu nesmíme dát žádný prostor."

List Expressen se zaměřuje na "psychologickou válku", při níž teď severští hráči v médiích připomínají Čechům sérii nedávných neúspěchů při vzájemných utkáních i celkově v rámci vrcholných akcí. "Není to náhodou tak, že Česko vypadává v závěrečných kolech častěji než my?" citoval deník útočníka Jonase Anderssona.

Deník Aftonbladet věří ve švédskou odvetu za prohru s Českem v základní skupině a připomíná, že český celek je jediným týmem, který dosud dokázal Švédy porazit. "Česko v průběhu turnaje rostlo a čtvrtfinálové místo si zajistilo dvěma vítězstvími po sobě, přičemž porazilo i Kanadu," připomíná list.

Česko - Finsko (Vokoun chytá nájezd Jokinena).

Zároveň zdůrazňuje vzájemnou podobnost obou semifinálových soupeřů, kteří se museli vyrovnat s velkým počtem omluvenek od hráčů z NHL. "Česko má ale v celku útočného obra Jaromíra Jágra a brankáře Tomáše Vokouna," připomíná Aftonbladet tónem, který navzdory celkově optimistickému tónu naznačuje respekt z českého mužstva.

Autor: