Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Senzace pro MS: skromný obr z Liberce. Úspěch by ho nezměnil, věří kouč

Sport

  15:55
Co do hokejové reputace je jméno Ondřeje Vitáska největší senzací v kádru hokejové reprezentace pro mistrovství světa. "Přitom zrovna u něj jsem měl jasno už po úvodním zápase Švédských her," řekl při nominaci kouč národního týmu Vladimír Růžička. Co přesně urostlého beka extraligového Liberce katapultovalo mezi elitu?

Radost z gólu. Ondřej Vitásek (vlevo) a Tomáš Filippi. foto: MAFRA - Petr Lemberk

Jeho příběh začal být zajímavý už na začátku reprezentační přípravy: Ondřej Vitásek dal dřív gól v národním týmu než v extralize! "Splnil se mi sen. Nečekal bych, že se můžu dostat tak daleko a sedět v kabině s Jardou Jágrem," líčil 23letý obránce, když zůstal v kádru i po zápasech Euro Hockey Challenge.

A už z něj nezmizel.

"Patří k těm, co mě strašně překvapili," řekl reprezentační kouč Vladimír Růžička. "Mezi obránci si vedl velmi dobře, proti Finsku pak zahrál neskutečně na to, kolik má odehráno v národním týmu. Navíc je poměrně velký a celkem to mydlí."

Nominace Česka na MS

  • Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
  • Obránci: Martin Ševc, Ondřej Němec (oba Lev Praha/KHL), Ondřej Vitásek (Liberec), Petr Zámorský (Zlín), Jan Kolář (Doněck/KHL), Michal Jordán (Charlotte/AHL), Jakub Kindl (Detroit/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL)
  • Útočníci: Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL), Tomáš Rolinek (Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Hudler (Calgary/NHL), Jaromír Jágr (New Jersey/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL)

Fyzické parametry jsou mimo jiné i důvodem toho, proč se Vitásek dostal do Liberce, kde začala jeho cesta do velkého hokeje. "Byli jsme rádi, že jsme do naší organizace dostali beka takových dispozic," říká Filip Pešán, asistent generálního manažera Bílých Tygrů a zároveň kouč prvoligových Benátek nad Jizerou, které fungují jako liberecká farma.

Právě zde ještě na konci minulého roku mohutný Vitásek (193 cm, 97 kg) hrál. Za pár měsíců se tak z první ligy vyšvihl až do národního týmu!

"Když nastupoval v Benátkách, nebyl ukřivděný. Ale nešťastný ano," vzpomíná Pešán a vše vysvětluje: "Z toho, že neměl v Tygrech takovou pozici, v jakou doufal, na vině bylo zranění z konce minulé sezony. Pracovali jsme proto hodně i s mimohokejovými věcmi - třeba aby Benátky začal vnímat jako důležitou součást své cesty zpátky. A myslím, že se to podařilo."

Kouč národního týmu Vladimír Růžička mluví o tom, že jej Vitásek jako jeden z několika hráčů velmi překvapil. Pešán svého svěřence popisuje: "Svým přístupem si to rozhodně zaslouží. Možná mu malinko pomohlo, že se z nároďáku omluvili beci, od kterých kouč čekal tvrdost. Ale jinak si reprezentaci zaslouží."

A přidává Vitáskovu sportovní charakteristiku. "Hraje jednoduchý hokej a umí se přizpůsobit úrovni hry. To je jeho velké plus," soudí Pešán. "Proto obstál i v mezinárodním hokeji, kde je tempo o tolik vyšší."

Z Benátek nad Jizerou tak objev sezony Vitásek zamíří do Běloruska a bude vedle sebe mít jako spoluhráče Jágra, Hudlera, Sobotku, Rolinka... Nemůže mu takový skok v kariéře zamotat hlavu? Toho se jeho klubový kouč neobává.

"Nerad bych se mýlil," říká Pešán, "ale Ondru beru jako velmi pracovitého a skromného kluka. Věřím, že ho ani tohle nezmění."

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...