Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šest hříchů Mladé Boleslavi: klubu hrozí vyloučení z extraligy

Sport

  9:27
MLADÁ BOLESLAV / PRAHA - Provinili se v Mladé Boleslavi podvodem? A byl v tom záměr, nebo pouhý amatérismus? Na kolik reálné je vyloučení z extraligy? Hokejový klub ještě nevstřebal odečet 22 bodů a teď čelí další, možná ještě závažnější kauze.

Mladá Boleslav - Sparta (Jakub Koreis) foto: ČTK

Kauze, která může Středočechy bez milosti odstřelit. V soutěži jim hrozí vyhazov, protože před sezonou zfalšovali vstupní dokumenty s tím, že mají splaceny všechny závazky vůči ostatním hokejovým subjektům.  Jenže kontrola Asociace profesionálních klubů (APK) před pár dny odhalila zásadní nesrovnalosti: Boleslav měla při licenčním řízení rovnou šest prohřešků.

Nepřehlédněte

Čtyři z nich už klub uhradil, dva – brankáři Janu Cháberovi a prvoligové Jihlavě – ještě ne. Přitom Situační zprávu, jakýsi dokument čestného prohlášení, podepsali šéf představenstva klubu Jan Plachý i Cyril Suk, generální manažer.  "Pokud se prokáže záměr podvádět, je vyloučení opravdu možné," připustil včera LN ředitel extraligy Stanislav Šulc, jenž ale zároveň nechtěl nijak předbíhat.

Další aféry

Březen 2010 * Šéf ligy Stanislav Šulc rezignoval na funkci předsedy disciplinární komise poté, co Milana Bartoviče z Liberce dodatečně potrestal za likvidační zákrok na Martina Tůmu z Českých Budějovic pouze jedním zápasem. Dominik Hašek tehdy po směšné výši trestu prohlásil: "Kdyby Standa Šulc přišel do naší kabiny, hodili bychom na něj deku a všichni ho seřezali." Šulc svůj krok odůvodnil tím, že tlak je neúnosný.

Září 2010 * Před startem nové sezony vyšlo na povrch, že Dominik Hašek při letních oslavách zničil mistrovský pohár. O slavném brankáři je známo, že si vzal už v minulosti do parády i slavný Stanley Cup. Valná hromada APK proto potrestala pardubický klub, který musel hradit náklady 70 tisíc na opravu, pokutou 150 tisíc korun. Sám Hašek zároveň vyfasoval stejný trest 150 tisíc za březnové výroky na Šulcovu adresu.

Listopad 2010 * Tři kluby doplatily na špatné registrace některých svých hráčů, na což se přišlo jen čirou náhodou.
Ostře sledovaná kauza se dočkala trestu až dva týdny nato a byla provázena emocemi i výhrůžkami Stanislavu Šulcovi. Právě na něm stál očekávaný verdikt. Plzeň pak přišla o 19 bodů, Mladá Boleslav o 22 a Kladno o šest. Všechny tři kluby skončily na chvostu tabulky, první dva jmenované se stále nevzdávají.

NOVÝ HOKEJOVÝ SKANDÁL
Mladé Boleslavi hrozí vyloučení z extraligy, protože před startem sezony předložila vedení soutěže zfalšovaná prohlášení, že nedluží žádné peníze jiným subjektům.
Kontrola Asociace profesionálních klubů odhalila při kontrole hospodaření klubu, že Středočeši vyplatili hráčům a dalším subjektům peníze, které měly být splaceny v létě.
Případem se bude zabývat valná hromada Asociace profesionálních klubů, která je svolána na 13. prosince a ještě ten den by měla rozhodnout o výši trestu.
Mladá Boleslav se odvolala už proti verdiktu v předchozí aféře, kdy jí bylo za neoprávněné starty dvou hráčů vzato 22 bodů, čímž se propadla až na dno tabulky.

Šulc, na rozdíl od předchozí aféry s neoprávněnými starty hráčů, totiž nemá v tomhle případě kompetenci rozhodovat o trestu. Takové výsadní právo nyní náleží valné hromadě APK. Ta má v tomto případě povinnost svolat mimořádné zasedání naplánované ve Velké Bíteši na příští pondělí – a hned vynese ortel.

Ale jaký? Možností je celá řada. Od tučné finanční pokuty po vyřazení z ligy, i když tato varianta se jeví jako nejkrajnější. Vše ale závisí na tom, jak Boleslavští dokážou přesvědčit kluby, že nefalšovali.

Trochu to připomíná Vsetín
Nakonec zarputile to tvrdí už od víkendu, kdy vše vyšlo najevo. Suk se nechává slyšet: "Máme vše v pořádku. A taky to doložíme."

"Tak proč to neudělali, když kontrola u nich byla?" ptá se Šulc. "Oni předložili doklady, z kterých nic takového nevyplývá." Aby bylo vůbec jasno, o co tady jde: Situační zprávu, ve které kluby uvádějí stav vlastních závazků po lhůtě splatnosti k 30. dubnu daného roku, předkládají v rámci licenčního řízení v květnu. Do 31. srpna pak musí všechny dluhy vůči hokejovým subjektům uhradit a písemně informovat do 5. září APK.

Finanční garance patří mezi podmínky extraligové licence. Letos se však na žádost jednoho ze 14 klubů rozhodlo, že dojde ke kontrolám. "Není hlavní, kdo to byl," nejmenoval Šulc. "Jeho pocit, že kluby neuvádí pravdu, nebyl ale mimo."  Celé to vrhá na nedávným skandálem už tak zdecimovanou extraligu ještě větší stín. Ani v aféře špatných registrací hráčů Boleslav, která angažovala nového ředitele Václava Hořejšího, nechyběla.

Zrovna včera měla její i plzeňské odvolání proti odečtu bodů řešit odvolací komise APK. Ta se ale sejde až zítra, avšak není jisté, zda vůbec v onen den učiní rozhodnutí.  Podezření Boleslavi v nové aféře se podobá té vsetínské z roku 2007. "Podvod v informacích o bezdlužnosti byl jedním z důvodů vyloučení Vsetína z extraligy," přirovnal oba případy Petr Husička, dnes generální manažer Vítkovic.

"Nejsme jediná země, kde by vyloučili tým," připomíná Šulc. Třeba letos v létě přišel německý Kassel o licenci a kvůli finančním dluhům spadl z nejvyšší až do 5. ligy.  Pokud by k tomu došlo v Česku během sezony, těžko prozatím hádat, jak by se hrací systém změnil.¨Extraliga by už měla jen 13 týmů a každé kolo by jeden z nich nehrál. Pak by mohla být zrušena třeba i baráž a skupina o 11. až 14. místo.