130 let

Henrika Lundqvista čeká pauza od hokeje. | foto: Webové stránky NHL.

Sezona NHL bez švédské stálice. Lundqvista trápí potíže se srdcem, konec kariéry zatím není variantou

Sport
  •   21:31
Washington - Hvězdný hokejový brankář Henrik Lundqvist má neupřesněné potíže se srdcem a vynechá příští sezonu v NHL, v níž měl po patnácti letech v New York Rangers chytat za Washington. Kariéru osmatřicetiletý Švéd zatím nekončí.

Lundqvist uvedl ve videu na sociálních sítích, že se v minulých týdnech podrobil různým testům srdce. 

Henrik Lundqvist při zákroku během zápasu s Carolinou
Henrik Lundqvist v bráně New Yorku Rangers během zápasu s Carolinou

„Po spoustě diskuzí s lékaři po celé zemi a poté, co jsem tento týden dostal poslední výsledky, se bohužel tuto sezonu nebudu moci připojit k týmu. Stále je pro mě těžké to všechno přijmout a je to svým způsobem šok, abych byl upřímný,“ řekl vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL za rok 2012.

Dodal, že riziko hrát v současném stavu by bylo příliš vysoké. „Příští měsíce strávím tím, že se budu snažit zjistit, co by bylo nejlepší udělat dál,“ řekl.

Lundqvist podepsal v říjnu s Washingtonem roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů, poté co bylo zjevné, že Rangers budou spoléhat na výrazně mladší gólmany Alexandara Georgijeva a Igora Šesťorkina. 

V Capitals se chtěl mistr světa z roku 2017 a olympijský vítěz z roku 2006 pokusit získat Stanley Cup, jenž mu jako poslední ve sbírce velkých hokejových úspěchů chybí.

Lundqvist nekončí, pořád chce vyhrávat. K vysněnému Stanley Cupu by mu mohl pomoci Ovečkin

Washington jeho rozhodnutí nehrát podpořil. „Zdraví našich hráčů je pro nás to nejdůležitější, takže podporujeme Henrikovo rozhodnutí,“ uvedli Capitals. Lundqvist v týmu z amerického hlavního města nahradil Bradena Holtbyho, jenž zamířil do Vancouveru, a měl vytvořit dvojici s mladým Rusem Iljou Samsonovem. 

V NHL působil Lundqvist dosud pouze v Rangers, v jejichž dresu odchytal 887 zápasů základní části a dalších 130 v play off. V roce 2014 dovedl newyorský klub do finále Stanley Cupu, v němž ale Rangers nestačili na Los Angeles Kings.

V historických statistikách NHL patří Lundqvistovi šesté místo v počtu výher (459), před ním jsou jen kanadští brankáři. Do elitní desítky se řadí i v počtu zákroků, kde je sedmý (23.509).

Autor: ČTK