Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Síň slávy českého hokeje se rozrostla na 101 členů. Možná přibude i muzeum

Sport

  17:35
PRAHA - Pětapadesát nových členů dnes oficiálně vstoupilo do Síně slávy českého hokeje. Elitní společnost tak aktuálně sdružuje 101 vynikajících hokejistů, trenérů a funkcionářů a odpovídá tak současnému 'stáří' českého hokeje.

Zleva Vincent Lukáč a Jozef Golonka žertují s Vladimírem Martincem před tím, než byli 6. května v Praze uvedeni do Síně slávy českého hokeje. foto: ČTK

Plaketu si v pražské O2 areně převzalo osobně čtyřiadvacet oceněných, pět jich do Prahy z různých důvodů nedorazilo; ostatní se vstupu mezi české legendy nedožili. Nejstarším účastníkem krátkého ceremoniálu byl dvaasedmdesátiletý Josef Mikoláš, nejmladším sedmačtyřicetiletý Jiří Šejba.

"Nejcennější na celé akci ale bylo, že se člověk potká s řadou svých spoluhráčů. Já jsem například Milana Kajkla naposledy viděl na mistrovství světa v osmasedmdesátém," uvedl bývalý vynikající bek Jiří Bubla, jenž se po dlouhé době setkal se svým někdejším parťákem v obraně.

Zleva šéf Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král a čestný předseda svazu Karel Gut uvedli 6. května v Praze do Síně slávy českého hokeje Pavla Richtera.

Trojnásobný světový šampion žil dlouhou v Kanadě, před necelými třemi lety se ale vrátil domů. "Sháněl jsem ho, ale nějak se mi to nepovedlo. Dnes jsem se s ním ale potkal, stejně jako s dalšími. Například s Jožkou Golonkou. Někteří ale máme problém se poznat," pousmál se Bubla, který se v Síni slávy 'potká' se svým synem Jiřím Šlégrem.

Mezi oceněnými bylo i sedm zástupců slovenského hokeje z dob Československa. Do Prahy přijeli například Golonka, Vincent Lukáč nebo Ján Starší. "Dostat se mezi sto nejlepších hráčů Československa je velká pocta a velmi si toho vážím," řekl Golonka, který byl již uveden do Síně slávy Slovenska, Německa i Mezinárodní hokejové federace. "Česká je ale nejdůležitější.

Narodilo se tady tolik hráčů a vynikajících hokejistů. Taková konkurence nikde na světě není," podotkl slovenský Hokejista století. Síň slávy byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. V budoucnosti by měla mít každoročně rozšiřována o jednoho až tři oceněné. Existuje i šance, že český hokej bude mít své muzeum nebo velkou Síň slávy.

Zleva čestný předseda Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Karel Gut a šéf svazu Tomáš Král uvedli 6. května v Praze do Síně slávy českého hokeje Jozefa Golonku.

Aktuálně jsou relikvie připomínající historii a hokejové úspěchy umístěny v jedné místnosti v O2 areně. "Neustále na tom pracujeme. Zrovna nyní vzniká reálný nápad, o kterém ale nechci mluvit. Bylo by to tak dobré, že se o tom bojím i mluvit, protože jsme na začátku jednání s jednou vládní institucí," řekl prezident ČSLH Tomáš Král.

Pokud by se podařilo zajistit prostory a finance, například z grantů, mohlo by muzeum nebo velká Síň slávy vzniknout zhruba za dva roky. "Současné prostory v O2 areně jsou pěkné, elegantní, ale nejsou dostačující. Našim cílem není vybudovat nějakou náhradu, ale když už se má vybudovat něco nového, tak už to musí být na léta," dodal Král.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...