Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Situace v Bělorusku se změnila. My turnaj nechceme, soustředíme se na MS 2024, říká šéf svazu Král

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. foto: ČTK

Rozhovor
Praha - V pondělí Mezinárodní hokejová federace IIHF odebrala pořadatelství letošního světového šampionátu Bělorusku, jímž poslední měsíce otřásají občanské nepokoje proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.
  7:00

„Toto rozhodnutí nepadlo ze dne na den. Protesty a nepokoje probíhají v Bělorusku již téměř půl roku. Bohužel se je nepodařilo vyřešit politickou cestou a je pravděpodobné, že v souvislosti se sledovaným šampionátem by ještě eskalovaly,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny a Lidovky.cz ke kroku IIHF šéf českého hokeje Tomáš Král.

Lidovky.cz: Nezdráhá se jen světový hokej říct, že uznává jako oprávněný tlak odpůrců Lukašenkova režimu?
To je otázka pro IIHF. Podle mě nebyla rozhodující politická hodnocení, ale stav, ve kterém se běloruská společnost nachází.

Lidovky.cz: Bělorusko už hostilo MS před sedmi lety. Tehdy autoritářské poměry v zemi nevadily?
Situace byla jiná, s tak rozsáhlými politickými nepokoji a zásahy bezpečnostních složek jsme se tehdy nesetkávali a takové neřešili.

Čeští hokejisté podlehli Finsku 3:4.
Čeští hokejisté podlehli Finsku 3:4.

Lidovky.cz: Jaký byl vývoj postoje českého svazu k možnosti odebrání běloruského pořadatelství?
Již na podzim jsem vyjádřil názor, že uspořádání šampionátu v Bělorusku nepokládám za reálné. Ale trvali jsme na tom, aby konečné rozhodnutí padlo na půdě IIHF. A jsme rádi, že se tak stalo.

Lidovky.cz: Ovlivnil rozhodnutí IIHF bojkot ze strany hlavního partnera šampionátu, Škody Auto, a dalších sponzorů?
Nevím, přímo u jednání jsem nebyl a pořadatelství se řešilo několik měsíců. Nešlo o okamžitý krok. Myslím si však, že Rada IIHF k postoji partnerů při rozhodování přihlížela.

Lidovky.cz: Šlo o jednohlasné rozhodnutí, či mělo Bělorusko spojence?
Podle mých informací rozhodla Rada IIHF jednomyslně.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Lidovky.cz: Podle posledních informací nemá ani Lotyšsko pořádání MS jisté. Proč?
Turnaj v Lotyšsku bude, jde o to, zda celé, nebo ve spolupráci s další zemí. Pokud ano, pak nejspíš se Slovenskem či Dánskem. IIHF s nimi jedná a je v zájmu všech, aby se rozhodlo co nejdřív.

Lidovky.cz: K možnosti konání letošního MS v Česku jste se nedávno vyjádřil negativně. Stále tento postoj trvá, nebo se něco změnilo?
Na tom se nic nezměnilo. Šampionáty, které jsme pořádali, vynikaly rekordní návštěvností a skvělou atmosférou, což by za stávajících omezení nebylo možné. Velká jsou i finanční rizika, protože jediným zásadním příjmem pořadatele je prodej vstupenek a o kompenzacích se zatím mluví pouze obecně. Máme přidělen šampionát v roce 2024, na ten se soustředíme.

Lidovky.cz: Co tedy čeká pořadatele, kterým šampionát nakonec připadne?
V první řadě jednání o finančních kompenzacích s IIHF, která počítá s tím, že mistrovství proběhne s velkou pravděpodobností bez diváků nebo s výrazným omezením jejich počtu. Je možné, že pomoci budou muset i místní vlády. Dalším problémem je organizace, protože šampionát proběhne v bublině, podobně jako nedávné juniorské mistrovství světa v Kanadě.