Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Skandál na juniorském šampionátu. Rus provokoval poražené Američany

Sport

  19:46
MALMÖ/PRAHA - Mistrovství světa hokejových juniorů poznamenal incident ze čtvrtfinálového zápasu Spojených států a Ruska. Autor rozhodující branky, ruský útočník Pavel Bučněvič, se totiž poraženým Američanům vysmíval.

Pavel Bučněvič při provokativním gestu. foto: Reuters

Je několik způsobů, jak můžete slavit vstřelenou branku. Někteří radostně hopsají po hrazení, druzí se rozjedou, padnou na led a kloužou několik metrů. Existují však i nepsaná pravidla, podle kterých máte mít k soupeři úctu. Zákony fair-play ruský mladík porušil.

Provokaci si neodpustil ani Malkin

Psal se rok 2007 a v Moskvě na světovém šampionátu porazili Rusové ve čtvrtfinále Česko 4:1. A tehdejší mladík v domácím výběru, Jevgenij Malkin, si neodpustil po svém druhé brance provokativní gesta směrem k české střídačce. Favorizovaní Rusové totiž o rok dříve s Čechy ve čtvrtfinále prohráli a k zápasu nastoupili plni touhy po odplatě.

Běží poslední minuta čtvrtfinálového zápasu na hokejovém MS juniorů mezi Ruskem a Spojenými státy, které obhajují zlato. Sborná šla do utkání v roli outsidera, ale krátce před koncem drží těsné vedení 4:3. Zámořský soupeř neváhá, brankář Jon Gillies opouští svoji svatyni a Američané hrají v šesti.

A pak to přijde. Obránce Matt Grzelcyk se ve středním pásmu zamotal, upadl a vzal svému výběru šance na vyrovnání. Ruský útočník Pavel Bučněvič totiž volný puk sebral a pohodlně trefil prázdnou branku - 5:3, hotovo, rozhodnuto.

Obě střídačky si vyměnily spršku nadávek

Jenže Bučněvič se neudržel. Při oslavě rozhodující trefy provokativně projel těsně kolem americké střídačky a s roztaženýma rukama jasně dával najevo, kdo má v zápase navrch.

Za provokaci schytal sekyru od Ryana Hartmana, který postával poblíž vrátek. Obě střídačky si pak vyměnily spršku nadávek a gestikulací, do níž se zapojil i člen ruského realizačního týmu.

Ruský mladík Bučněvič si za svůj prohřešek vysloužil osobní trest. Ale kdo ví, jestli ho bude zkrat při postupu do semifinále vůbec mrzet...

Krátce po zápase ovšem pravil: "Asi bychom to neměli dělat, ale po gólu do prázdné branky jsme si uvědomili, že jsem vyhráli zápas. Měl bych se Američanům omluvit, protože to nebylo příliš sportovní. Ale byli jsme opravdu šťastní, nic osobního proti týmu USA v tom nebylo."

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...