130 let

Ošemetná situace před slovenským brankářem Stanislavem Škorvánkem (33). | foto: AP

Slovinsko - Slovensko 0:1. Vydřené vítězství, naděje hostů na postup trvají

Sport
  •   17:34aktualizováno  19:13
Pořádně se proti outsiderovi skupiny nadřeli. Slovenští hokejisté udrželi těsný náskok 1:0 nad Slovinskem a získali tři body, díky kterým se na mistrovství světa stále drží ve hře o čtvrtfinále. Rozhodující gól vstřelil v 21. minutě Richard Pánik. Mužstvo trenéra Craiga Ramsayho zachránil 33 zákroky také skvělý brankář Stanislav Škorvánek. Slováci teď musí doufat, že Lotyšsko proti Švýcarsku nezíská ani bod, a zároveň v posledním zápase porazit Norsko v základní hrací době. Naopak Slovinci sestupují z elitní divize.

„Nedařilo se nám ve vlastním pásmu, měli jsme hodně ztrát, ale gólman byl skvělý a dal nám šanci vyhrát,“ uvedl slovenský bek Mário Grman. „Nekoukáme zbytečně moc dopředu. Postup nemáme ve svých rukou. Musíme získat tři body a uvidíme, co se stane mezi Lotyši a Švýcary,“ dodal.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Slováci v první třetině přestříleli soupeře 17:6, tato statistika ale spíše zkreslovala dění na ledě.

První velkou šanci měl v šesté minutě Lunter, ale gólmana Gračnara nepřekonal. Slováci pak přes dobré možnosti nevyužili první přesilovku, nedlouho po jejím skončení prověřil Škorvánkovu pozornost Sabolič. V 19. minutě se objevil před slovenským gólmanem na chvilku zcela osamocený Maver, minisouboj ale prohrál.

Slovenský gólman Stanislav Škorvánek (33) sbírá puk před slovinským útočníkem Robertem Saboličem (55).

Rozhodující okamžik zápasu přinesl start druhého dějství. Regenda skvěle našel před útočnou modrou čárou našlápnutého Pánika, jemuž sice před zakončením trochu utekl kotouč, přesto Gračnara prostřelil. Lunter a Hrivík mohli krátce po sobě vedení Slováků navýšit, ale neuspěli. Verlič při obrovské šanci v přesilovce ve 26. minutě byl naopak blízko vyrovnání, z ideální pozice však těsně minul.

Další příležitosti nevyužili Hudáček a na druhé straně Urbas. Slovinci pak hráli druhou přesilovku v utkání, místo vyrovnání málem nabrali dvoubrankové manko. Po úniku Sukeľa udržel slovinské naděje nad vodou Gračnar.

Slovenský hlavní kouč Craig Ramsay na střídačce

Ve třetí dvacetiminutovce Slováci pečlivě hlídali svůj náskok, zatímco soupeř se hnal za vyrovnáním. Slovinci sice měli střeleckou převahu (16:9), ale Škorvánka nepřekonali ani v závěrečné hře bez gólmana, kdy měli velké šance Sabolič a Jeglič.

Nováček se do divize IA vrací znovu po roce, vzhledem k minimálně čtyřbodové ztrátě na konkurenty před sebou už se nemůže na nikoho dotáhnout. Svěřenci kouče Matjaže Kopitara zatím na turnaji nezískali ani bod.

Slovinsko - Slovensko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky: 20:15 Pánik (Regenda, P. Koch). Rozhodčí: Björk (SWE), Bloski (CAN) – Davis (USA), Kroyer (DEN). Diváci: 4460.

Slovinsko Gračnar (Krošelj) – Gregorc, Pavlin (A), Magovać, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih – Jeglič, Urbas (C), Verlič – Tičar (A), Sabolič, Kuralt – Simšič, Pance, Drozg – Maver, Čimžar, Tomaževič – Ograjenšek.

Slovensko Škorvánek (Hlavaj) – Nemec, P. Koch, Grman, Ivan, Kňažko, Rosandić, Jánošík, Gajdoš – Hrivík (C), Pánik, Regenda – Lantoši, Cehlárik (A), Hudáček – Kudrna, Kelemen, Sukeľ (A) – Okuliar, Lunter, Čacho.

Přejít na on-line reportáž

Skupina B

Tým Z V VP PP P S B
1. Švýcarsko 5 5 0 0 0 22:4 15
2. Česko 5 4 0 1 0 19:9 13
3. Kanada 5 3 1 0 1 20:7 11
4. Lotyšsko 6 3 1 0 2 17:14 11
5. Slovensko 6 2 0 2 2 11:14 8
6. Kazachstán 6 0 2 0 3 10:28 4
7. Norsko 5 1 0 1 3 5:11 4
8. Slovinsko 6 0 0 0 6 6:23 0
Autoři: Lidovky.cz, ČTK