130 let

David Pastrňák a Sean Kuraly se radují z gólu vstřeleného jejich spoluhráčem Jakem DeBruskem v zápase s New York Islanders. | foto: ČTK

Skvěle nastartovaný Pastrňák. Má český hokej konečně nástupce Jágra?

Sport
  •   15:44
PRAHA - Už do mnoha hráčů vkládali fanoušci českého hokeje obrovské naděje, že by se mohli stát hvězdami první velikosti. Že třeba vyhrají bodování NHL. Nebo že vystřílejí trofej pro nejlepšího kanonýra. Momentálně takové ambice naplňuje Jakub Voráček. Leč budoucnost se už upíná k jinému hráči. Jmenuje se David Pastrňák a jeho strmý vzestup udivuje.

„Pasta potvrzuje svou výkonnost každou sezonu, což obdivuju, protože to je nejtěžší. Navíc jde dokonce neustále nahoru, i když podepsal parádní kontrakt, s nímž se pojí tlak, který dolehne i na starší a zkušenější hráče,“ vykládá trenér Jakub Petr, který jej vedl v mládežnických reprezentacích.

Pastrňákovou obrovskou výhodou je totiž jeho povaha.

„Z ničeho si nic nedělá, naopak to v pravou chvíli umí předvést na ledě. Jednou z něj může být skutečně top hvězda NHL. Patří do skupiny největších talentů jako Fin Laine, Švéd Forsberg, Kanaďan McDavid nebo Američan Matthews,“ přirovnává Petr.

David Pastrňák a Sean Kuraly se radují z gólu vstřeleného jejich spoluhráčem...
David Pastrňák (88).

Pastrňák aktuálně prožil dvanáctizápasovou sérii, během níž pokaždé bodoval. Až v nočním duelu proti Buffalu se parádní šňůra přetrhla. I díky tomu si drží v sezoně průměr bodu na zápas a je nejproduktivnějším hráčem Bostonu.

Přitom ještě před měsícem čelil kritice vlastního trenéra, že při ofenzivních manévrech až příliš často chybuje a nebrání. Pastrňák šel z extrému do extrému: v jednu chvíli byl hrdina, když chvíli před koncem vstřelil vedoucí gól, jenže za pár minut z něj byl padouch, jelikož v prodloužení zbytečně ztratil kotouč při riskantní kličce a soupeř z přečíslení rozhodl.

A dnes? Zatímco před měsícem měl Pastrňák v kolonce +/- zápornou osmičku, teď už je na nule, přičemž si udržel produktivitu.

„Říká se, že mimořádným hráčům by se měla dávat volnost, jakou měli třeba Gretzky nebo Jágr. Jenže dnes je hokej jinde. Stejně jako se v pěti útočí, tak se musí v pěti bránit. Pokud bude Pasta při hře tři na tři riskovat, trenér bude přemýšlet, jestli ho v důležitých okamžicích pošle na led, byť mu ty kličky často vycházejí,“ vykládá Petr.

Pastrňák se zlepšuje velkou rychlostí a klidně už za rok může být v pětce nejlepších hráčů NHL. Důležité je, že má velkou oporu v Bostonu, který vnímá jeho obrovský potenciál. Zároveň s ním efektivně pracuje, aby odstranil jeho nedostatky.

Jeho velkou předností je také schopnost nahecovat se. Kouč Petr se zaujetím vypráví o tom, jak je v Pastrňákově případě jedno, jestli hraje za Havířov v přípravném období, nebo sedmý zápas play-off s Bostonem. Pořád je vysmátý a vždycky se dokáže namotivovat.

„Takové hráče má rád každý trenér. Stejně tak se dokáže vyhecovat na tréninku a předčit i mnohem zkušenější hráče. Hráč může být talentovaný, vysoko draftovaný, ale bez tohoto daru to má těžké.“

Ostatně málokterý hráč by byl úplně v klidu po důrazném pohovoru s trenérem, který Pastrňáka neváhal kvůli malé zodpovědnosti na jeden zápas posadit na tribunu. Mladý talent ze severu Moravy se nestresoval. „Myslím, že jsem v pohodě,“ prohlásil.

Bezstarostnost prostě patří k jeho povaze, což je u sportovce klíčová vlastnost. „Protože takoví hráči rozhodují velké zápasy. Právě oni umí předvést velké věci i pod tlakem. To z nich dělá hvězdy. Jen takoví dokážou v basketu trefit trojku pár vteřin před koncem nebo jít ve fotbale na penaltu. David tohle v sobě má,“ říká Petr.

Autor: Jaroslav Tomas