Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Slabiny Rusů? Gólman, sobectví, Arťuchin...

Sport

  14:00
PRAHA - ČESKO-RUSKO ON-LINE. Čeští hokejisté se podruhé na světovém šampionátu na Slovensku potkají s Ruskem. V prvním případě v osmifinálové skupině na sbornou vyzráli. Podaří se jim to i podruhé? Vybrali jsme pro vás tři slabiny ruského celku, přes které by mohli Hadamczikovi svěřenci dokráčet až k vytoužené bronzové medaili.

Jágr ujíždí Ovečkinovi. foto: Repro: ČT4.

První vzájemný duel v osmifinálové skupině skončil vítězstvím 3:2 českého výběru, nyní se oba soupeři potkají opět - v souboji o bronz. Rusové na šampionátu prohráli z osmi duelů již čtyři, což se jim pod vedením Vjačeslava Bykova stalo na velké akci během čtyř let poprvé. Kde jsou největší slabiny sborné?

Gólman Konstantin Barulin. Šestadvacetiletý strážce branky Atlantu Mytišči sice dovedl Říhův celek až do finále KHL, v něm ale podceňovaný celek nestačil na Ufu. Rozhodně to nebyla Barulinova chyba, chytal skvěle. I proto se dostal do ruského výběru na letošní MS. Na něm nejdříve kryl záda věhlasnějšímu Jevgeniji Nabokovovi. Poté, co se zkušený gólman ostříkaný NHL zranil, ukázal Bykov na Barulina.

Česko - Rusko (brankář Konstantin Barulin a Tomáš Plekanec)

Ten do letošního roku na světovém seniorském šampionátu neodchytal ani minutu. Průměr 2,12 a úspěšnost zákroků přes 93% nejsou špatná čísla, ovšem kromě čtvrtfinále s Kanadou Barulin sbornou zatím příliš nepodržel. "Vehanen ho v semifinále jasně předčil, asi si vybral štěstí proti Kanadě," shodli se odborníci ČT ve studiu po semifinále Rusko - Finsko (0:3).

DÁLE K TÉMATU ARŤUCHIN

Sobečtí útočníci. Ovečkin, Kovalčuk, Afinogenov, Morozov, Radulov. Obrovská ofenzivní síla. Jenže až na poslední dva jmenované jsou další ruské hvězdy až příliš velké individuality, které se snaží prokličkovat až do branky bez pomoci spoluhráčů. Kovalčuk tak nehrál pouze v úvodu turnaje, čím déle ale u něj svítila v kolonce gólu číslovka 1, tím méně spolupracoval s dalšími spoluhráči z pětky, čímž trpí například i Radulov.

Alexandr Ovečkin na tréninku ruské reprezentace na MS na Slovensku.

Ten je sice v Česku nepříliš oblíbený, z těch největších superhvězd sborné rozhodně nejméně sobecký. Nejlepším střelcem Bykovovi družiny je se čtyřmi brankami Zinovjev, za ním obránce Nikulin. I nenáviděný Arťuchin má na kontě více branek než hvězdné trio Kovalčuk, Afinogenov, Ovečkin. Posledně jmenovaný zatím dokonce na turnaji nebodoval.

Jevgenij Arťuchin. Je to neustále omílané téma, ale pominout jej prostě nelze. Téměř dvoumetrový pořízek na sebe strhnul větší pozornost než všechny hvězdy sborné dohromady. Jenže od čtvrtfinále je pod drobnohledem rozhodčích a pomalu a jistě mu naskakují na konto trestné minuty. Momentálně jich má kontě 22, což jej řadí na druhé místo mezi Rusy a čtvrté na celém turnaji.

Arťuchin.

Jen obránce Jemelin nasbíral z ruského výběru více trestných minut (29), jenže 25 z nich inkasoval za trest do konce utkání. Ostatně i kouč Hadamczik o tom v sobotu promluvil. "Ať blázní a případně vyfauluje. Chce to o něm na ledě vědět, hrát chytře a případně si chodit pro fauly," naznačil jednu z taktických variant do zápasu o bronz český kormidelník.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!