Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Slavia slaví hokejový titul

Sport

  20:12
PRAHA - Rozhodující bitvu o český hokejový trůn zvládli lépe hráči Slavie. V O2 Areně nedali Karlovým Varům šanci a o svém triumfu v podstatě rozhodli již v první třetině, kterou vyhráli 2:0. Po zbytek zápasu pak žádné velké drama nepřipustili a dokráčeli ke svému druhému titulu.

Hokejová Slavia slaví titul. foto: ČTK

Hokejisté pražské Slavie se stali mistry extraligy, když v sedmém rozhodujícím zápase finále play off porazili Karlovy Vary 4:2 a celou sérii tak vyhráli 4:3 na zápasy. Před vyprodaným hledištěm O2 Areny, kam se vměstnalo v nejvyšší soutěži rekordních 17.123 diváků, si tak po Českých Budějovicích zároveň zajistili i postup do Ligy mistrů.

Pražané dobyli svůj historicky druhý extraligový titul téměř na den přesně po pěti letech a stejně jako 17. dubna 2003 se tak stalo v rozhodujícím sedmém finálovém klání.

Počet hokejových titulů

12 - Jihlava
11 - ZKL Brno, LTC Praha
8 - Sparta Praha
6 - Kladno, Vsetín
4 - Pardubice
2 - Vítkovice , Košice, Slavia Praha
1 - 1. ČLTK Praha, ATK Praha, České Budějovice, Trenčín, Slovan Bratislava, Olomouc, Zlín.

V první třetině na ledě existovalo pouze jediné mužstvo, kterým byla Slavia. Hned po pár vteřinách se dostal zcela sám před hostujícího gólmana Červenka, tváří v tvář Mensatorovi však se svým blafákem neuspěl. O chvilku později se však již domácí důležité první branky zápasu dočkali. Klepiš vybojoval puk ve středním pásmu, kousek za kruhy pro vhazování vypálil, jeho tečovaná střela sice skončila vysoko na zadním hrazení, ale Mensator trochu podcenil odraz puku zpět a důrazný Klepiš ho stihl pohotově dorazit do branky. Hned v deváté minutě si červenobílí svou aktivitou vysloužili i druhý gól: Tomica našel parádní křížnou přihrávkou rozjetého Bednáře, ten projel až před Mensatora, jemuž naznačil střelu, ale vzápětí zakončil rychlým manévrem blafákem do bekhendu. Dvoubranková ztráta po úvodním dějství byla pro Karlovarské ještě velmi milostivá, neboť ve hře o titul zůstali pouze díky Mensatorovi a částečně také kvůli nepřesnosti domácích v zakončení.

Vítězové české extraligy:
1993/94 - Olomouc
1994/95 - Dadák Vsetín
1995/96 - Petra Vsetín
1996/97 - Petra Vsetín
1997/98 - Petra Vsetín
1998/99 - Slovnaft Vsetín
1999/00 - Sparta Praha
2000/01 - Slovnaft Vsetín
2001/02 - Sparta Praha
2002/03 - Slavia Praha
2003/04 - Hamé Zlín
2004/05 - Moeller Pardubice
2005/06 - Sparta Praha
2006/07 - Sparta Praha
2007/08 - Slavia Praha

Také v úvodu druhé dvacetiminutovky byla Slavia aktivnějším týmem, k čemuž jí výrazně napomohly i dvě přesilovky v krátkém sledu po sobě, ale skóre se neměnilo. Poté začali mnohem více kousat i hosté a dali tak jasně najevo, že zdaleka ještě nesložili zbraně. Ve 35. minutě vypálil nebezpečně od modré čáry Mudroch, Svoboda si však kotouč v chumlu hráčů před sebou našel a dokázal ho na poslední chvíli  vyrazit. Chvilku nato objel domácí branku Melenovský, zkusil ihned zasunout puk za tyčkou, na Svobodu si však ani tentokrát nepřišel a stejně tak dopadl s následnou dorážkou i Procházka. Po třetím vyloučení téhož hráče v utkání přišla naopak přesilovka domácích, Hruška zatáhl puk do útočného pásma při přečíslení tři na dva, předal Klepišovi, ten posunul na Červenku a titulu se zdálo být rozhodnuto.

Na začátku třetí části hry nepříjemně dotíral na Mensatorovu branku Červenka, její strážce si však prostor u pravé tyčky pečlivě pokryl. Západočechům sice nechyběla obrovská snaha o gól, který by je vrátil do zápasu, ale když už proti sebevědomě hrající Slavii našli okénko do nadějné šance, nedopřál jim alespoň dílčí radost výtečný Svoboda. Závěrečné minuty přinesly šance na obou stranách a ještě dokonce tři branky. Nejprve v 58. minutě se štěstím zvýšil Vašíček na 4:0, ale za dalších 26 sekund pokazil Svobodovi čisté konto pohotovu ranou z mezikruží Polák a alespoň vítěznou závěrečnou třetinu pro Energii zařídil dvě vteřiny před poslední sirénou Hanzlík.


Pražané se však již nemuseli strachovat o výsledek, vyprodané hlediště si užívalo závěru extraligového ročníku a po vypršení hrací doby mohla naplno vypuknout slávistická radost.

 


Uvozovky dolníHráčům jsem říkal, že si musí uvědomit jednu věc, že nejde o to, kdo bude hrát hezky, jde o to, kdo vyhraje. Říkal jsem, že mě  nezajímá, jak budeme hrát, ale že vyhrajeme. To je v takových zápasech důležité.
Vladimír RůžičkaUvozovky horní

Výsledek:
Slavia Praha - Energie Karlovy Vary 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Klepiš, 9. Bednář (Tomica), 38. Červenka (Klepiš),  58. Vašíček (Sup) - 58. V. Polák (Němec), 60. Jiří Hanzlík (Kumstát)
Rozhodčí: Husička, Hradil - Barvíř, Blümel.

Sestavy:
Slavia Praha:
A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Drtina, Sloboda, Žižka, Kolařík - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Beránek, Rataj, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Hluchý - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, V. Polák. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.



Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...