Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavia vymazala Plzeň, první semifinále vyhrála 3:0

Sport

  19:32aktualizováno  20:09
PRAHA - Semifinálovou sérii extraligového play off mezi Slavií a Plzní rozehráli lépe Pražané, kteří v úvodním duelu zvítězili 3:0. Před rekordním počtem diváků (10.325) letošního play off rozhodly o výsledku branky Tomáše Hertla, Petra Jelínka a Lukáše Žejdla. Druhé utkání série se bude hrát v pondělí opět v Praze.

Slavia - Plzeň. Hertl se raduje. foto: ČTK

Pro Plzeň začal duel smolně - sotva naskočila na led její druhá útočná formace, po jednom ze soubojů zůstal za brankou domácího gólmana Furcha ležet útočník Pletka. Sám se nemohl vůbec postavit na nohy, patrně kvůli problému s kolenem, a zápas pro něho už po 54 vteřinách skončil.

Slavia - Plzeň 3:0

Branky a nahrávky: 36. Hertl (Kučný, Kadlec), 48. P. Jelínek, 57. Žejdl (Alinč, Krenželok). Rozhodčí: A. Jeřábek, Hradil - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.325.

Sestavy: Slavia: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný - Micka, P. Jelínek, Tomica - Hertl, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, Alinč, Krenželok - Stránský, Skokan, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.

Plzeň: Mazanec - Slovák, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre, L. Poživil, Boháč - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Lev, Vampola, Pletka - P. Sedláček, Kašpařík, Vlasák - Petruška, T. Sýkora, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Na konci třetí minuty nabídl faulující Skokan Západočechům první přesilovku, v níž po parádní Jeřábkově přihrávce nedokázal Sýkora ve stoprocentní šanci ani na dva pokusy překonat Furcha. Ze slávistů zahrozil jako první Hertl, gólman Mazanec byl však pozorný. V 17. minutě se proháčkoval do dobré pozice Vlasák, Furcha ale překonat nedokázal. V následné početní výhodě hostů minul vkleče osamocený Johnson.

Druhou třetinu načala příležitost Alinče, s níž si povyjetý Mazanec bezpečně poradil. Chvilku nato hráli hosté v krátkém sledu po sobě další dvě přesilovky, v nichž se v hlavní roli představil plzeňský forvard Sýkora. V prvním případě po Strakově nahrávce jen těsně minul, ve druhém musel puk po jeho teči pohotovým zákrokem vytěsnit Furch. Sám na sebe se poté zlobil i Johnson.

V polovině 33. minuty vyhodil kotouč do hlediště Mozík a musel kvůli zdržování hry zamířit na trestnou lavici. V přesilovce nebyli Pražané vůbec nebezpeční, nedlouho po jejím skončení už šli ale do vedení. Po individuální akci a střele beka Kučného vyrazil Mazanec puk přesně před dojíždějícího Hertla, jenž si ho stihl rychle přikopnout a poté ho dorazil za záda plzeňského gólmana. Vyrovnat mohl Lev, jenže minul.

Během úvodu třetího dějství se Slavia s přehledem ubránila v oslabení a v tom dalším se v končící 48. minutě dokonce sama dokázala prosadit. Jelínek sice prohrál buly, ale vystihl rozehrávku St. Pierra a už sedm sekund po začátku trestu Stránského překonal střelou přes obránce Mazance podruhé. Vzápětí mohl přidat další trefu Poletín, Mazance nepřekonal.

Poté měl na druhé straně Furch obrovské štěstí, když ho z dorážky trefil Lev, vzápětí téhož hráče slávistický gólman vychytal. Když se ale v 57. minutě Alinč neukvapil se zakončením, ideálně našel Žejdla a ten střelou bez přípravy zvýšil na 3:0, bylo definitivně rozhodnuto.

Ohlasy trenérů

  • Vladimír Růžička (Slavia Praha): "Dvě třetiny, do našeho prvního gólu, Plzeň hrála velice dobře a my jsme byli nervóznější. Hosté měli plno šancí, my jsme to ale poměrně dobře odbránili a chytil to brankář. Rozhodující gól byl na 2:0. Ve třetí třetině už to z hráčů trošku spadlo. Věřím, že ve druhém utkání budeme hrát mnohem lépe než dnes."
  • Milan Razým (Plzeň): "Slavia potvrdila, proč je nejlépe bránícím týmem v lize. Nepodařilo se nám vstřelit žádnou branku a bez branky nemůžeme vyhrát. Přesto si dovolím říct, že za stavu 0:0 jsme tam pět šest gólových šancí měli, ale bohužel jsme je neproměnili. Pak jsme v jednom střídání násobili chyby a Slavia šanci využila. Při naší přesilovce jsme inkasovali podruhé, po naší laxnosti, a třetí gól už vyšel z toho, že jsme se snažili hru otevřít a zkorigovat nepříznivý stav. Nepodařilo se nám to a Slavia zaslouženě získala první utkání. Venca Pletka odjel se zraněným kolenem do nemocnici v Plzni na vyšetření, jestli nastoupí v pondělí, uvidíme."
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!